vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies: Reizen naar alle landen in Europa weer toegestaan

Reisadvies: Reizen naar alle landen in Europa weer toegestaan
Reisadvies: Reizen naar alle landen in Europa weer toegestaan

Vanaf 27 juli 2021 gaan alle landen in Europa op kleurcode groen of geel, dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Hierdoor wordt het voor Nederlanders gemakkelijker om weer op reis te gaan binnen Europa. Een land wordt alleen nog op oranje of rood gezet als daar een gevaarlijke nieuwe variant van het virus opduikt. Dat betekent dat men nu ook weer naar bijvoorbeeld Portugal of Spanje kan reizen.

Vanaf mogen geeft Nederland geen oranje reisadvies aan EU-landen enkel op basis van het aantal coronabesmettingen. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. In de praktijk betekent dit dat op dit moment reizen naar geen enkel EU-land wordt ontraden en een geel of groen reisadvies krijgt. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met veel andere Europese landen. Het blijft mogelijk dat landen aan reizigers uit Nederland extra inreismaatregelen kunnen opleggen. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies op wijsopreis.nl en welke maatregelen gelden in het land van bestemming. 

Vakantiegangers die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten vanaf 8 augustus twee negatieve tests kunnen overleggen als ze vanuit een geel EU-land terugkeren naar Nederland. Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht meer als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virusmutant in het land waar ze vandaan komen.

Vier landen in Europa hebben op dit moment een oranje reisadvies: Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra. De nieuwe aanpak heeft voor deze landen als gevolg dat het reisadvies op 27 juli verandert in geel.

Testen verplicht voor niet-gevaccineerden

Wie volledig gevaccineerd is en terugkeert uit een land met een geel reisadvies kan zonder beperkingen terugreizen naar Nederland, mits men dit kan aantonen middels een vaccinatiebewijs (Digitaal Corona Certificaat) of een geldige QR-code. Voor niet gevaccineerden gaan wel strengere regels gelden. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Daarvoor moeten zij zich voor vertrek naar Nederland in het vakantieland laten testen. Dat kan met een PCR-test die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen of middels antigeentest (sneltest), die maximaal een etmaal voor vertrek naar Nederland is afgenomen.

Wie met het vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij. Ga je met eigen vervoer terug naar Nederland komen dan kan je ook gecontroleerd worden.

Alle reizigers, ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen. Voor wie niet volledig is gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs heeft geldt het “dringende advies” om zichzelf te testen op de dag van terugkeer en de vijfde dag in Nederland. Dat kan een zelftest zijn, maar mag ook gratis bij de GGD.

Reis veilig en voorbereid

Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om het reisadvies op wijsopreis.nl of in de Reisapp te raadplegen. Maak het land van bestemming favoriet om op vakantie op de hoogte te blijven. Niet alleen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. Een land dat op het moment van vertrek uit Nederland een groen reisadvies heeft, kan bij terugkeer een geel of oranje reisadvies hebben door een verandering van de coronasituatie in dat land. Zet daarom het vaccinatie- of herstelbewijs in de CoronaCheck-app, ook al is dat niet nodig op het moment van vertrek. Het is ook raadzaam om voor vertrek uit te zoeken waar op de vakantiebestemming getest kan worden.  

Buiten Europa

Voor reizen buiten Europa blijft de lijst van de Europese Unie met veilige landen leidend. Van reizigers uit landen die op deze lijst staan is vanaf 8 augustus een testbewijs of vaccinatiebewijs vereist voordat ze naar Nederland reizen.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739