vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Pakistan: Niet-essentiële reizen worden ontraden

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft vandaag het reisadvies voor Pakistan aangepast. In het reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

Op de website van BuZa is de volgende tekst te lezen:

Actualiteiten

“In Pakistan is sprake van langdurige instabiliteit, die gepaard gaat met een slechte veiligheidssituatie. Relatief rustige periodes worden opgevolgd door periodes van aanslagen en andere gewelddaden. De terroristische dreiging is al enige jaren ononderbroken hoog. Behalve terrorisme vindt er sektarisch geweld plaats. Daarnaast zijn religieuze en politieke tegenstellingen verder verscherpt en is er in het gehele land, een toename van ontvoeringen van buitenlanders. In verband hiermee worden alle niet-essentiële reizen ontraden naar geheel Pakistan.

Alle reizen worden ontraden naar Federally Administered Tribal Areas (FATA) en de gehele provincies Khyber Pakhtunkhwa (de voormalige North West Frontier Province (NWFP) en Baluchistan (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Bij essentiële reizen naar Pakistan wordt geadviseerd:

1. waakzaamheid te betrachten;
2. een ‘low profile’ aan te nemen;
3. drukbezochte publieke plaatsen, samenscholingen, demonstraties;
4. plaatsen waar veel buitenlanders komen, te mijden;
5. de berichtgeving in de lokale (Engelstalige) media te blijven volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen. In Pakistan zijn anti-Amerikaanse sentimenten soms fel en wijdverbreid; die kunnen ook gevolgen hebben voor andere westerlingen.

Deel uw verblijfplaatsen en verplaatsing(en) mee aan een vertrouwenspersoon op ‘need tot know’ basis. Wees steeds in het bezit van een degelijk communicatiemiddel (mobiel of satelliettelefoon).

Reizigers die Pakistan om essentiële redenen willen bezoeken wordt geadviseerd vooraf hun reisplannen af te stemmen met de Nederlandse ambassade in Islamabad. E-mailadres: isl-ca@minbuza.nl en voor zakenlieden: isl-ea@minbuza.nl.

In heel Pakistan wordt reizen per trein ontraden omdat treinen kwetsbaar zijn voor aanslagen.

Nederlanders die tijdelijk of permanent in Pakistan verblijven wordt geadviseerd zich (indien zij dit nog niet hebben gedaan) zo spoedig mogelijk te registreren. Online registratie en/of aanvullende informatie inzake een verblijf in Pakistan kunt vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Islamabad: https://pakistan.nlembassy.org/ of ga direct naar het registratieformulier op de website.

Algemeen

Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Pakistan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In tegenstelling tot Nederland kent Pakistan geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Seksuele handelingen met minderjarigen worden in Nederland aangemerkt als een ernstig strafbaar feit en kunnen, ook als deze plaatsvinden in het buitenland, in Nederland leiden tot strafrechtelijke vervolging.

U dient er rekening mee te houden dat consulaire bijstand buiten de grote steden veelal beperkt of niet mogelijk is.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme

In Pakistan geldt een hoge dreiging van voornamelijk terroristisch en in sommige regio’s sektarisch geweld. Aangeraden wordt om drukbezochte publieke plaatsen, samenscholingen, demonstraties en plaatsen waar veel buitenlanders komen te mijden. Dit geldt ook voor de omgeving van moskeeën na het vrijdaggebed.

Er is geen aanwijzing dat de kans op aanslagen zal verminderen in de nabije toekomst. De situatie blijft uitermate instabiel en onvoorspelbaar.

Westerse belangen en personen kunnen in geheel Pakistan het doelwit zijn van terroristische aanslagen. In Pakistan bestaat het risico van bomaanslagen en aanvallen met andere vormen van explosieven alsmede handvuurwapens. Met name in hotels, clubs, restaurants, kazernes, gebedshuizen en scholen, alsook in (andere) openbare plaatsen waar veel mensen komen, is deze dreiging permanent aanwezig.

Zware criminaliteit

Verspreid door Pakistan en met name in de grote steden komen veel gewelds- en andere delicten voor in de vorm van onder meer gewapende (auto-)overvallen, roof, ontvoering, moord en explosies in openbare gelegenheden zoals markten, kantoren en openbaar vervoer. Tevens komen hier ernstige vormen van sektarisch geweld voor.

Jaarlijks vinden in Pakistan op grote schaal ontvoeringen plaats. In toenemende mate overkomt dit ook buitenlanders. In 2011 en 2012 zijn enkele Europeanen en een Amerikaan ontvoerd; meesten hiervan zijn nog niet terecht. Gijzelaars worden soms door hun ontvoerders doorverkocht aan andere (meer politiek georiënteerde, extremistische) organisaties, mede daardoor kan een ontvoering meer dan een jaar duren.

Onveilige gebieden

Alle reizen worden ontraden naar:

  • de Federally Administered Tribal Areas (FATA, dit zijn de regio’s Khyber, Kurram, Bajaur, Mohmand, Orakzai, Noord en Zuid Waziristan),
  • geheel Khyber Phakhtunkhwa (de voormalige NWFP), waar ook Swat, Buner en Dir deel van uitmaken,
  • Baluchistan.

Ook worden alle reizen ontraden naar aangrenzende gebieden.

In 2010 en 2011 hebben acties tegen militanten door Amerikaanse ‘drones’ in het grensgebied met Afghanistan, met name in Zuid Waziristan, Khyber Phakhtunkhwa en FATA, burgerslachtoffers geëist. Als gevolg hiervan is in Pakistan de houding tegenover Amerikanen, en soms tegen westerlingen in het algemeen, negatiever geworden. Ook in 2011 hebben (zelfmoord-) aanslagen plaatsgevonden in die gebieden.

Sinds 2009 hebben verspreid door het land aanslagen plaatsgevonden op onder meer legerbases, politiebureaus, een universiteit, een vertegenwoordiging van de VN, restaurants, checkpoints, markten, een sportwedstrijd, een kantoor van een internationale n.g.o., een religieuze processie en moskeeën.

In Karachi is er geregeld gewapend geweld met dodelijke slachtoffers tussen verschillende politieke en/of religieuze groeperingen.

Op de Karakoram Highway (KKH) naar de grens met China is het doorgaand verkeer van tijd tot tijd gestremd als delen daarvan door weersomstandigheden onbegaanbaar zijn. U wordt aangeraden om de KKH tussen Islamabad en Gilgit te mijden, met name vanwege de veiligheidsrisico’s in de regio Kohistan. In de bergachtige gebieden bestaat lawinegevaar. In de noordelijke gebieden dient ook rekening te worden gehouden met periodiek opkomende spanningen tussen soennieten en sjiieten.”

Actuele reisadviezen Pakistan

Bezoek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele reisadviezen inzake Pakistan: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739