vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisbranche in de problemen: 50% huidige reisbureaus verdwijnt

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers De consument die minder uitgeeft aan vakanties en steeds meer zelf boekt op internet is de doodsteek voor zeker de helft van alle reisbureaus in Nederland.

De reisbranche krijgt het de komende jaren moeilijk, zo voorspelt het Economisch Bureau van ING in de vandaag verschenen lange termijn sectorvisie op de reisbranche.

Uitdaging voor reisbranche

De Nederlandse reisbranche staat tot 2020 voor grote uitdagingen. De groei in het aantal vakanties en bestedingen stagneert door de lagere economische groei en de beperkte toename van de bevolking. Tegelijkertijd vragen nieuwe toetreders, technologische ontwikkelingen en consumententrends om aanpassingen en investeringen. Dit betekent dat niet alle bedrijven overleven.

Geringe groei vakanties en bestedingen

De komende jaren geven Nederlanders nauwelijks meer uit aan buitenlandse vakanties. De lage economische groei, oplopende werkloosheid en forse bezuinigingen maken vakantiegangers zuiniger in hun vakantiekeuze. Bovendien gaan minder mensen naar het buitenland. In 2020 komen de bestedingen aan buitenlandse vakanties naar verwachting uit op ongeveer € 13 mld, slechts 5% meer dan in 2011. Ter vergelijking, tussen 2002 en 2010 stegen de bestedingen met wel 25%.

Veel reisbureaus zullen verdwijnen

“In 2020 is het aantal reiswinkels in vergelijking met 2011 naar verwachting bijna gehalveerd. Er wordt meer en meer online gezocht en geboekt. De reiziger is tegen die tijd continue online met smartphones en tablets”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING. De overgebleven reisbureaus bieden via een naadloos aansluitend online en stenen kanaal inspiratie en hulp bij de vakantiekeuze. De zogenoemde ‘online travel agencies’ (OTA’s) onderscheiden zich op service. Dat is hun antwoord op nieuwe toetreders uit de hoek van sociale media en zoekmachines. De touroperators krijgen in de toekomst steeds vaker te maken met consumenten die zelf hun reis(pakket) samenstellen. De overlevende touroperators bedienen voornamelijk het snelle, lage kostensegment of zijn actief in een niche. Flexibiliteit is voor hen essentieel.

Investeringen noodzakelijk

Er zijn de komende jaren flinke investeringen nodig in IT-systemen, opleiding van het personeel en het uitbouwen van het vakantiemerk. Dergelijke investeringen kunnen alleen renderen als een groter deel van de vakantiekoek wordt binnengehaald: door marktaandeel te winnen, grootschaliger te opereren of meer diensten (ter plekke) aan te bieden. Reisbedrijven kunnen verwachtingen van klanten waarmaken en zelfs overtreffen. Door te inspireren, met innovaties te komen, meer diensten op de plek van bestemming te bieden en service te geven bij onverwachtse gebeurtenissen. Hiermee levert de branche toegevoegde waarde voor de vakantieganger.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739