vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Europeesche
  • Unigarant
  • Allianz
  • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Reizigers naar Thailand pas op voor dengue!

Dengue-knokkelkoorts

Reizigers naar Thailand pas op voor dengue

Reizigers die naar Thailand vertrekken dienen zich bij aankomst goed te beschermen tegen muggen. In Thailand woedt één van de grootste dengue uitbraken van de afgelopen 20 jaar.

Tot nu toe zijn er al 136.000 patiënten met dengue gediagnosticeerd, dat aantal zal naar verwachting nog verder oplopen tot 200.000. De ziekte heeft al 126 mensenlevens geëist.

Dengue oftewel knokkelkoorts is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig.

Volgens Sophon Mekthon, adjunct-directeur-generaal bij het Thaise ministerie van Volksgezondheid, zijn er wel veel besmettingen maar het aantal gevallen met dodelijk afloop is niet alarmerend in vergelijk met de voorgaande jaren: “Hieruit blijkt dat onze medische respons verbetert”.

Bangkok en Chiang Mai

De meeste meldingen van dengue komen uit en rond de hoofdstad Bangkok en in de noordelijke provincie Chiang Mai. De toename van het aantal dengue besmettingen worden toegeschreven aan het vochtige en warme weer van dit jaar. Dengue wordt overgebracht door de beet van een geïnfecteerde Aedes mug met één van de vier types van dengue virus. De typische symptomen variëren van een lichte tot hoge koorts met ernstige hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Er is momenteel nog geen vaccin of specifieke medicamenteuze behandeling voor het virus. Behandelingen zijn vooral gericht op het verlichten van de symptomen.

Het Ministerie van Volksgezondheid probeert de uitbraak in te dammen door het vergassen van muggen en broedplaatsen. Daarnaast zijn er voorlichtingscampagnes voor de bevolking. “Het is een misvatting dat dengue een jungle ziekte is. Het komt juist veel voor in dichtbevolkte gebieden. De snelle verstedelijking in Thailand en de verandering in weerpatronen hebben bijgedragen aan de alarmerende piek,” zo laat Sophon weten.

De meest ernstige dengue-epidemie in Thailand vond plaats in 1987. Er was toen sprake van 174.000 besmettingen en 1.007 sterfgevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat de afgelopen decennia het aantal dengue gevallen wereldwijd enorm is toegenomen, met als gevolg een aantal “explosieve uitbarstingen” in verschillende regio’s. Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt gevaar besmet te worden met de ziekte, vooral in de ontwikkelingslanden, maar ook in delen van Zuid-Europa en het zuidelijke deel van de Verenigde Staten loopt men risico.

In Azië zijn de ernstige gevallen van dengue uitgegroeid tot een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen.

Maatregelen tegen dengue

De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Bescherm je ook overdag tegen muggenbeten. Smeer de hele dag door met muggenwerende middelen. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling.

Bron: Reuters

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739