vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Risico hackers op vakantie vaak onderschat

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Technische apparaten worden tegenwoordig overal mee naar toegenomen. De mobiele telefoon, een laptop of een PDA, het valt tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze levensstijl.

Daardoor belandt deze apparatuur ook steeds vaker naast de zonnebrandcrème in de koffer. Dit leidt vervolgens weer tot een grote stijging van het aantal incidenten waarbij hackers proberen om privé informatie bij vakantiegangers te achterhalen.

Slecht beveiligd internet

Vooral in hotels, restaurants of internetcafés moeten reizigers goed opletten. Vaak kunnen vakantiegangers daar gratis inloggen op het internet maar is de beveiliging van de Lan of WiFi-verbindingen zeer slecht te noemen. Deze zogenoemde computerkrakers maken daar eenvoudig gebruik van, wat tot de nodige schade voor een reiziger kan leiden.

Doordat deze gelegenheden vaak zo min mogelijk geld uit willen geven, neemt men de veiligheidsvereisten niet al te nauw. Het internet raakt daardoor snel geïnfecteerd met spyware, virussen en andere programma’s waardoor privé informatie gemakkelijk te achterhalen valt voor hackers.

Keylogger

Zo bestaat er een programma genaamd ‘keylogger’. Dit programma legt de toetsaanslagen die de niets vermoedende toerist intikt vast. Op deze manier worden verschillende inlognamen in combinatie met wachtwoorden opgeslagen op een computer in bijvoorbeeld een internetcafé. Deze informatie kan de keylogger direct per e-mail versturen naar de hacker met eventuele gevolgschade. Een programma als een keylogger kan zo worden ingesteld, dat hij functioneert en compleet onzichtbaar is voor de gebruiker. Een keylogger kan op deze manier ook creditcardgegevens en andere gegevens die worden ingevuld op de computer achterhalen.

Raadzaam op vakantie

Aangeraden wordt om niet zomaar in bijvoorbeeld een internetcafé inloggegevens, belangrijke privé informatie of wachtwoorden in te vullen. Voor je eigen laptop is de installatie van een firewall en een goede virusscanner een vereiste om veilig te kunnen internetten.

Vakantiegangers kunnen het beste voor de vakantie naar een computerspecialist gaan om alle computertechnische apparatuur goed te beveiligen. Daarnaast kunnen reizigers, door goed op te letten en verstandig te handelen, veel problemen voorkomen.

Reisverzekering

Ook zijn (mini) notebooks, PDA’s en smartphones populair bij het dievengilde. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering afsluit. Er kan een behoorlijk verschil zitten tussen de vergoeding die je van een reisverzekeraar krijgt indien je laptop gestolen wordt tijdens je vakantie. Reisverzekering Blog heeft daar al eens onderzoek naar gedaan. Centraal Beheer kwam toen als best uit de bus. Lees hier het complete artikel: Centraal Beheer beste reisverzekering bij diefstal/verlies laptop.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739