vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

SOS International: ‘Wie niet waagt, wie niet wint’

Sos international: ‘wie niet waagt, wie niet wint’ We zijn inmiddels allemaal gewend om op vakantie af te dingen, toch is men vaak verbaasd als ik vertel dat wij bij SOS International ook onderhandelen over de prijs van medische facturen. We noemen dit cost containment ofwel kostenbeheersing in gewoon Nederlands.

Vrije tarieven

Anders dan in Nederland wordt er in veel landen onderscheid gemaakt tussen privé- en staatsziekenhuizen. In staatsziekenhuizen liggen de tarieven altijd vast, maar privé ziekenhuizen zijn vrij om hun eigen tarieven te hanteren wat betekent dat er onderhandelingsruimte is. Wij doen dit grotendeels via vaste (contract)afspraken, waarbij de medische kwaliteit en een goede onderlinge relatie voor ons altijd voorop staat.

Wekelijks ontvangen we bij SOS International honderden medische facturen die allemaal zorgvuldig gecheckt worden. Aangezien de Nederlanders een reislustig volk zijn krijg ik uit alle uithoeken van de wereld facturen onder ogen. Sommige facturen zijn echter zo opmerkelijk of ronduit dubieus dat een onconventionele aanpak vereist is.

Pittig geprijsd

Zo kreeg ik onlangs een factuur uit Zuidoost Azië die op z’n zachts gezegd nogal pittig geprijsd was. Ruim $4000,- vroeg de arts en tevens directeur van de zogenaamd neurologische kliniek voor de behandeling van een blaasontsteking.

In Nederland ga je hier doorgaans mee naar de huisarts, maar in dit dorp blijk je bij een echte Intensive Care specialist terecht te kunnen. Bij sommige facturen zie je vrij snel dat er iets niet helemaal in de haak is, zo ook bij deze.

Gelukkig kunnen wij op zo’n moment ons wereldwijde (International Assistance Group – IAG) netwerk benutten en in dit geval vroeg ik een ons bekende en vertrouwde arts die de lokale markt goed kent, om advies.

Enkele minuten na het verzenden van mijn e-mail belde hij me. Hij drukte mij op het hart dat deze arts er onacceptabele praktijken op nahield en dat we dit bedrag niet zomaar moesten betalen. Hij bood aan om contact op te nemen met de betreffende arts om het te bespreken.

Nog geen twintig minuten later stuurde de behandelaar me een fors gereduceerde rekening en zijn welgemeende excuses voor de “administratieve” fouten in de voorgaande factuur. Dat de factuur zo makkelijk aangepast kon worden toont aan hoe variabel en willekeurig de tarieven soms zijn, met name voor de – in hun ogen – rijke westerse toerist. Wie niet waagt, wie niet wint zal men in dit soort kleine toeristische klinieken vaak denken.

Klinkend resultaat

Uiteindelijk bereikten we snel een akkoord over het te betalen bedrag en is er 90% van de originele prijs afgegaan. Met dank aan het voortvarend optreden van onze IAG correspondent en de hulpverlening, die mij al tijdig op de hoge kosten in dit dossier wees, kon deze factuur drastisch verlaagd worden tot een eerlijk prijsniveau en kunnen we vergelijkbare situaties in de toekomst voorkomen.

PS: Er komt nu net weer een rekening binnen uit diezelfde regio: $17.000,- voor een geopereerde polsfractuur…

Bron: Caroline Stoové – Medewerker Cost Containment – SOS International

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739