vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Turkije; goedkoop, prachtig weer maar oplettendheid geboden

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Turkije, een land met een roemruchte geschiedenis, maar ook met prachtige vakantiegebieden. Het land telt 77 miljoen inwoners, waarvan de meeste mensen in en rondom Istanboel wonen. Bekende badplaatsen zijn Bodrum, Marmaris, Alanya en Izmir. Vakantiegangers wordt het volgende geadviseerd, indien ze op vakantie gaan naar Turkije.

Reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie naar Turkije, dan is een reisverzekering aan te bevelen. Voor Turkije volstaat een reisverzekering met Europadekking. Dekkingen omtrent calamiteiten, rechtsbijstand, diefstal, inbraak en soortgelijke criminele vergrijpen zijn verstandig om mee te verzekeren. Indien er een reisverzekering is afgesloten, kan je bij problemen altijd terugvallen op je alarmcentrale. Deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Veiligheid in Turkije

Turkije heeft met het oog op de strijd van de overheid tegen de PKK geadviseerd waakzaamheid te betrachten in het land. Vooral in zuidoost Turkije zijn er het afgelopen jaar verschillende confrontaties geweest tussen het leger en de PKK. Reizigers dienen rekening te houden met de mogelijkheid van een terroristische aanslag.

De kans op criminaliteit zoals diefstal van waardevolle spullen of een zakkenroller die op professionele wijze je portemonnee steelt is groot in Turkije. Ook inbraken in hotels en appartementen komen regelmatig voor alsmede gewelddadige incidenten in de grote steden en toeristencentra.

Vliegveld en bagage

Vakantiegangers wordt aangeraden hun bagage nooit onbemand op het vliegveld achter te laten. Een pakketje of bagage van iemand aannemen is helemaal uit den boze. Op drugssmokkel staat namelijk een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar. Wordt je gepakt in Turkije, dan geldt de Turkse rechtspraak. De Nederlandse regering kan op dat moment weinig voor je betekenen.

Natuur

Zware aardbevingen kunnen in Turkije voorkomen. Het land ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Indien er aanwijzingen door officiële instanties worden gegeven, dienen deze te worden opgevolgd. Raadzaam is het als toerist, om je voor de vakantie aan te melden bij de sms-alert van het ministerie van Buitenlandse zaken. Zij waarschuwen reizigers via een sms voor calamiteiten.

Toeristen die zich in de natuur begeven en bijvoorbeeld een lange wandeltocht maken, moeten preventieve maatregelen nemen. Besmette teken kunnen namelijk de Lymeziekte overbrengen.

Verkeersdeelname

Vakantiegangers wordt geadviseerd om zo weinig mogelijk over de weg te reizen na zonsondergang. De oorzaak hiervan is de slechte conditie van de wegen, zowel binnen als buiten de steden. Het gevaarlijke rijgedrag van verkeersdeelnemers is een ander aspect, waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Indien je als reiziger betrokken raakt bij een ongeluk met dodelijke afloop, worden alle chauffeurs van de voertuigen die bij dat ongeluk betrokken waren in hechtenis genomen. Ongeacht het feit of je er schuld aan hebt of niet.

Aangeraden word om daarom in Turkije een reisverzekering met rechtsbijstand af te sluiten, indien je privé geen rechtsbijstandverzekering hebt. Bij nood krijg je dan juridische hulp. Een consulaat of ambassade kan je op vakantie namelijk vaak maar weinig juridische hulp bieden.

Grensovergang Irak

De grensovergang tussen Irak en Turkije is open. Reizigers die geen overheidsfunctie bekleden, dienen voor het reizen over de grens vooraf goedkeuring te vragen bij de Turkse autoriteiten. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Turkse ambassade in Den Haag. De Nederlandse ambassade of consulaten in Turkije kunnen je hierin niet helpen.

Gezondheid

Kraanwater wordt afgeraden te drinken in Turkije. Veel vakantiegangers lopen er diarree van op. Ook ongekookt of rauw vlees wordt afgeraden te eten. Inenting tegen DTP en Hepatitis A zijn niet verplicht maar wel verstandig. Lees dit artikel van Reisverzekering Blog waarin wordt uitgelegd welke inentingen vereist zijn: Vaccinaties tegen infectieziekten in het buitenland.

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan actuele reisadviezen voor Turkije. Aan de hand van deze reisadviezen, kun je je goed voorbereiden op de vakantie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739