vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

‘Vakantiedrukte vermijden? Vertrek voor of na 27 juli’

auto-vakantie-tips

Nog een maand en dan gaan in het noorden van Nederland, op 4 juli, de schoolvakanties van start. Een week later is het midden van Nederland aan de beurt en de week daarna het zuiden. Maar tijdens de zomervakantie op reis gaan kan nadelen hebben. Vooral als je met de auto op pad gaat. Het is geen pretje om op ’zwarte zaterdag’ op weg naar Frankrijk, Italië of Spanje in de file te staan.

Om deze problemen enigszins te voorkomen heeft www.trivago.nl een overzicht gemaakt van de momenten waarop de meeste mensen op vakantie gaan.

Wie de nodige drukte op de weg wil omzeilen kan het best vertrekken op een doordeweekse dag. Om zo lang mogelijk van hun vakantie te kunnen genieten met zo min mogelijk vakantiedagen willen veel vakantiegangers optimaal gebruik maken van hun weekend en vertrekken daarom op zaterdag. In vakantietijd zijn de zaterdagen daadwerkelijk een stuk drukker dan de andere dagen van de week. Naast de zaterdag zijn ook vrijdag en maandag populaire dagen om op reis te gaan. 60% Van de vakantiegangers vertrekt op vrijdag, zaterdag of maandag. Dinsdag is de meest rustige dag van de week, slechts 8% tot 9% van de reizigers vertrekt op dinsdag.

Nederland

De Nederlandse schoolvakanties lopen van zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus. Maar vanwege de spreiding van de vakanties tussen het noorden, midden en zuiden van het land, zijn er maar vier weken waarin alle lagere en middelbare scholen vakantie hebben, namelijk van zaterdag 18 juli tot en met zondag 16 augustus.

vakantie-uittocht

De meeste Nederlanders vertrekken dan ook in deze 4 weken naar hun vakantiebestemming. De populairste week is de week van 27 juli tot 2 augustus. De drukste dag betreft zaterdag 1 augustus. Deze dag wordt in Frankrijk al aangekondigd als de zwarte zaterdag van 2015.

Andere landen

Natuurlijk is de verkeersdrukte niet alleen afhankelijk van Nederlandse vakantieplannen. Nederland is per slot van rekening maar een klein landje. Vakantiegangers die met de auto naar bijvoorbeeld Spanje rijden komen op de autoweg waarschijnlijk veel meer Duitsers, Fransen, en Spanjaarden tegen dan Nederlanders, en ook de Belgen rijden mee op de wegen naar vakantielanden zoals Frankijk, Spanje en Italië.

In Frankrijk, Spanje en Italië is het gebruikelijk om laat op vakantie te gaan. Vandaar dat de grootste drukte op de wegen pas in augustus is. Meer mensen gaan dan op weg naar hun bestemming, en er komen dan ook al een behoorlijk aantal mensen van vakantie terug. Ook voor de Duitsers is begin augustus het populairste vertrekmoment, maar anders dan in Frankrijk, Spanje en Italië, worden in Duitsland net als in Nederland de zomervakanties gespreid. De Duitse verkeersdrukte is daardoor beter verdeeld.

Wanneer kun je het beste de weg op?

Voor wie binnen Nederland blijft, of naar België gaat voor vakantie kan in augustus prima de weg op. Belgen gaan vroeg met vakantie en Nederlanders gaan het liefst in de laatste week van juli.

Voor wie van plan is om verder naar het zuiden te rijden is het aan de raden om juist in juli al met vakantie te gaan. De maand augustus is in Frankrijk, Spanje en Italië overwegend drukker. Voor wie toch in augustus met de auto op vakantie wil kan beter niet op zaterdag vertrekken. Voor Duitsland maakt het vertrekmoment minder verschil, enige verkeersdrukte zal sowieso aanwezig zijn. De eerste week van augustus is het drukst; dat is de enige week waarin heel Duitsland zomervakantie heeft.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739