vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Nederlandse vakantieganger laat zich niet goed vaccineren

Nederlandse vakantieganger laat zich niet goed vaccineren

Uit onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in opdracht van ‘Gezond op Reis’ zijn enkele opmerkelijke resultaten naar voren gekomen. Bijna de helft van alle Nederlandse reizigers die het afgelopen jaar naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië zijn geweest, heeft zich niet laten vaccineren. Vooral omdat men de noodzaak niet inziet (46%) en de kosten te hoog vindt (26%). Vier op de tien Nederlanders weet zelfs niet of de zorgverzekeraar inentingen vergoedt.

Vergoeding vaccinaties

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat liefst 73% van de Egypte- en 62% van Marokko-gangers zich laten vaccineren. Voor Turkije (54%) en Kroatië (39%) liggen deze cijfers een stuk lager. Ongeveer 33% van de reizigers die zich laat vaccineren, kiest voor een combinatie van hepatitis A en B.

Vakantiegangers die bij de zorgverzekeraar een aanvullende verzekering hebben afgesloten, komen meestal in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de kosten van benodigde inentingen. De reisbranche en ziektekostenverzekeraars geven steeds meer invulling aan hun verantwoordelijkheid om reizigers behulpzaam te zijn bij een zo goed mogelijke voorbereiding van een reis.

Steeds meer reizigers met ziekten

“Landen als Turkije, Kroatië, Egypte en Marokko zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot populaire vakantiebestemmingen. Reizigersziekten komen vaker voor dan gedacht wordt. Voor Egypte zijn veel mensen zich daarvan bewust, voor een land als Kroatië geldt dat veel minder. Wij zien in het Havenziekenhuis regelmatig patiënten met klachten na een vakantie in één van deze landen.” aldus Dr. David Overbosch, directeur van het Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam

Opvallende resultaten

  • 48% van Nederlandse vakantiegangers naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië heeft zich niet laten vaccineren.
  • 60% weet niet dat vaccineren tegen hepatitis mogelijk is.
  • De meerderheid (57%) geeft aan dat zijn niet goed op de hoogte zijn van noodzakelijke inentingen voor verschillende risicolanden.
  • Vier op tien Nederlanders weten niet of zorgverzekeraars inentingen vergoedt.

Over Hepatitius

Hepatitis A wordt veroorzaakt door mindere hygiëne van het voedsel en sanitaire voorzieningen. Het virus wordt voornamelijk overgedragen via besmet voedsel of drinkwater of na toiletbezoek. Ook onbeschermde seks is een risicofactor.

Hepatitis B is niet overdraagbaar door lucht, voedsel of water, maar is alleen overdraagbaar van mens op mens. Hepatitis B kan men oplopen door onbeschermd geslachtscontact of bloedcontact (naalden, bloedtransfusie).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739