vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantiegangers in Spanje en Portugal geconfronteerd met torenhoge ziekenhuisnota’s

Vakantiegangers Spanje en Portugal de dupe van hoge ziekenhuisnota’s

De ANWB laat weten dat Nederlandse vakantiegangers in Spanje en Portugal geconfronteerd worden met onterechte hoge ziekenhuisrekeningen. Reizigers naar Spanje, Portugal en Roemenië worden geadviseerd om daarom een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.

European Health Insurance Card (EHIC)

De bond heeft zich de afgelopen maanden actief bezig gehouden om de acceptatie van de European Health Insurance Card (EHIC) in de staatsziekenhuizen van Spanje en Portugal te verbeteren. Zeker 50 ANWB-leden zijn de afgelopen twee jaar geconfronteerd met torenhoge ziekenhuisrekeningen en werden lastiggevallen door een Spaans incassobureau die voor de ziekenhuizen het geld incasseert.

Toeristen de dupe van staatsziekenhuizen

De bond is van mening dat deze ziekenhuizen gehouden zijn aan Europese afspraken over de afhandeling en de berekening van tarieven van medische kosten aan de zorgverzekeraars van de toeristen. Een aantal staatsziekenhuizen loopt volledig uit de pas en accepteert de EHIC van de toerist niet. Het resultaat is onverwachte torenhoge rekeningen thuis op de mat, die al snel worden opgevolgd door incassoacties van een buitenlands incassobureau. Opvallend is dat de rekeningen soms wel drie keer zo hoog zijn dan wat de ziekenhuizen aan de lokale bevolking berekenen. Als dergelijke praktijken niet door de Spaanse en Portugese overheid worden aangepakt, verwacht de ANWB op termijn dat zorgpremie omhoog schiet.

Europese Commissie aangesproken

De ANWB en haar alarmcentrale heeft met een aantal zusterorganisaties de Europese Commissie aangesproken en verzocht er voor te zorgen dat er in Spanje en Portugal – en inmiddels ook in Roemenië – aan deze praktijken een eind komt. Het Ministerie van VWS heeft op verzoek aangegeven de Europese commissie hierin te willen steunen. De bond vindt dat de toerist vertrouwen moet blijven houden in de Europese afspraken over het doorberekenen van en de wijze van voldoen van de medische kosten bij het gebruik van de EHIC European Health Insurance Card.

Reisverzekering met dekking voor medische kosten belangrijk

De EHIC kan worden aangevraagd bij de zorgverzekeraars of op www.ehic.nl, die deze in veel gevallen (kosteloos) zullen verstrekken. Naast de EHIC blijft het belangrijk om tevens een goede reisverzekering met medische dekking af te sluiten. De EHIC dekt bijvoorbeeld geen repatriëringskosten, een reisverzekering met medische dekking wel.

Bron: Persbericht ANWB

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739