vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantievoorkeuren van Nederlanders: tradities, trends en duurzaamheid in 2024

Kortlopende reisverzekering

Een recent onderzoek van de ANWB wijst uit dat vakantie ook dit jaar een prioriteit blijft voor Nederlanders, met bijna 90% van de bevolking die plannen heeft om eropuit te trekken.

Ondanks dat inflatie nog steeds een factor is bij het plannen van vakanties, lijkt het erop dat Nederlandse vakantiegangers dit jaar voor kortere uitstapjes kiezen.

Dit jaar lijken de wereldwijde uitdagingen, zoals economische onrust en geopolitieke spanningen, minder invloed te hebben op de vakantievoorkeuren. Waar vorig jaar nog 55% van de Nederlanders aangaf dat de stijgende kosten hun vakantieplannen beïnvloedden, is dat percentage dit jaar gedaald naar 46%. Ondanks de economische druk kiezen Nederlanders er toch voor om vakantie te vieren, zij het op een meer budgetbewuste manier door te opteren voor kortere of goedkopere vakanties, of door alternatieve bestemmingen zoals Albanië en Slovenië te overwegen.

Zomerperiode populair

De zomerperiode blijft de populairste tijd voor Nederlanders om op vakantie te gaan, met een opvallende voorkeur voor de maanden mei tot en met september. Ongeveer de helft van de Nederlanders plant een vakantie van een week of langer, 30% kiest voor twee weken, en 9% voor drie weken. De meeste boekingen worden 1 tot 4 maanden voor vertrek gedaan, met bijna 20% die last-minute kiest voor een Europese bestemming.

Europa is nog steeds de favoriete bestemming onder Nederlandse reizigers, met Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België, en Italië als topkeuzes. Jongeren zijn ook voornamelijk gericht op Europa, maar tonen ook interesse in Azië en Zuid-Amerika.

Strandvakanties, stedentrips en vakantieparken blijven de voorkeur houden, en de meeste reizigers gebruiken de auto (73%), het vliegtuig (41%) of de trein (16%) om op hun bestemming te komen. Hotels, vakantieparken en campings zijn populaire verblijfsopties, met een toenemende voorkeur voor vakantiehuisjes buiten de traditionele parken.

Vakantie in Nederland

Voor vakanties binnen Nederland zijn Limburg, Gelderland, Zeeland, Drenthe, en Noord-Brabant favoriet, waarbij vakantiegangers zowel de rust van de natuur als de levendigheid van de stad opzoeken. Natuurgebieden en lokale steden of dorpen, vaak in combinatie met winkelen, zijn populaire activiteiten.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema onder Nederlandse vakantiegangers, met 20% die bereid is extra te betalen voor milieuvriendelijke opties, hoewel het percentage dat liever niet aan duurzaamheid denkt tijdens de vakantie ook is gestegen naar 29%.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739