vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

“Nederlanders op vakantie onderschatten kosten onverwachte thuisreis”

repatriering 459837451
Een vlucht van Turkije naar Nederland met een arts erbij kost ongeveer € 15.000.

Nederlanders weten niet goed hoe duur het is als ze onverwachts van hun vakantieplek naar huis moeten, het zogenaamde repatriëren. Dat blijkt uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden en Norstat. Ze ondervroegen 1026 Nederlanders.

Een ongeluk kan snel gebeuren en dat kan veel geld kosten. Als voorbeeld: een vlucht van Turkije naar Nederland met een arts erbij kost ongeveer € 15.000. Maar maar 5% van de Nederlanders denkt dat dit meer zou kosten dan € 10.000, en 57% denkt dat het minder dan € 2.500 zou kosten. Afhankelijk van het land en de situatie kunnen deze kosten hoog oplopen. Een vlucht met een ambulancevliegtuig kan tussen de € 40.000 en € 175.000 kosten.

Sommige Nederlanders (32%) denken dat een ambulance vanuit het buitenland deels of volledig door de basis zorgverzekering wordt betaald. Maar dat is niet waar. Als je in het buitenland ziek wordt of een ongeluk krijgt, betaalt je reisverzekering deze kosten.

Waarom sluiten Nederlanders een reisverzekering af?

Ruim 41% doet dat voor medische kosten, zoals ziekenhuisopname in het buitenland. 30% doet dat voor schade aan bagage of diefstal of verlies van bagage. Zeker 15% doet dat voor de kosten van vervoer naar Nederland als ze zelf niet meer kunnen terugreizen. Zo’n 8% noemt de hulp van een alarmcentrale als reden. En 6% heeft een andere reden.

Van alle mensen die op vakantie gaan, heeft 79% een reisverzekering of gaat die nog afsluiten. 21% zegt dat ze geen reisverzekering hebben en dat ook niet gaan doen. De redenen hiervoor zijn: ze vinden de reis niet riskant (32%), ze kunnen de kosten zelf betalen als er iets gebeurt (22%) en ze denken dat de zorgverzekering de medische kosten op reis dekt (43%). 3% heeft een andere reden.

Hoewel de meeste Nederlanders een reisverzekering hebben, heeft bijna de helft (48%) geen annuleringsverzekering. Vooral jonge mensen tussen 24 en 29 jaar vinden dit niet nodig: 73% heeft er geen. Maar maar 27% van de mensen boven de 60 heeft er geen.

De verzekeraar deed dit onderzoek omdat ze bang zijn dat Nederlanders niet goed weten hoe duur medische kosten en terugreis kosten kunnen worden. Met een basis zorgverzekering worden ziekenhuiskosten wel betaald, maar alleen tot wat het in Nederland zou kosten. Als je in een duur land bent, zoals de VS of Zwitserland, of in een privékliniek, moet je de extra kosten zelf betalen. Ook als je heel ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt, kan het zijn dat je alleen met een ambulancevliegtuig of ambulance naar Nederland kan, dat heet repatriëring. En dan moet een dokter toestemming geven of je wel mag vliegen. Als je ziek of gewond bent, mag je ook niet zonder dokter vliegen.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739