vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vakantieparken: annuleringsverzekering standaard aangevinkt

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag De Consumentenbond kwam deze week in het nieuws met het bericht dat vrijwel alle grote vakantieparken er dubieuze praktijken op na houden. Uit een onderzoek is gebleken dat er veelvuldig sprake is van verborgen extra kosten bij het boeken van een vakantiepark.

Een midweek of lang weekend weg met het gezin naar een vakantiehuisje in Nederland lijkt in eerste instantie goedkoop. Maar echt voordelig is het vaak niet meer met alle verplichte kosten voor linnen en schoonmaak, toeristenbelasting en reservering. De Consumentenbond maakte 800 proefboekingen bij vakantieparken. Bij sommige parken bleek de totaalprijs 40% hoger dan de oorspronkelijk vermelde prijs.

Annuleringsverzekeringen

Eén van de trucjes om de totaalprijs voor consumenten te verhogen is het standaard aanvinken van een annuleringsverzekering. Een niets vermoedende klant die een reservering maakt en vergeet het vinkje uit te zetten betaalt zo extra voor een annuleringsverzekering. Zelfs alle parken vinken standaard de annuleringsverzekering aan, terwijl dit volgens de Reclamecode Reisaanbiedingen niet mag.

Niet zomaar een annuleringsverzekering afsluiten

Reisverzekering Blog adviseert consumenten om niet zomaar een annuleringsverzekering af te sluiten bij het boeken van een reis of vakantiehuisje. Uit een eerder onderzoek van Reisverzekering Blog is gebleken dat er grote verschillen zijn in dekking van annuleringsverzekeringen. Ook kan het lonen om eerst de premies te vergelijken. Het afsluiten van een annuleringsverzekering tijdens het boeken is meestal een dure optie.

Extra kosten

De Consumentenbond is verder van mening dat vakantieparken consumenten beter moeten informeren over extra verplichte kosten als gemeenteheffingen en reserveringskosten. Nu valt een aantrekkelijke prijs aan het eind van de boeking vaak tegen. De bond deed 800 proefboekingen bij 23 parken van Landal, Hogenboom, Centerparcs en Roompot. Vanwege de verplichte kosten komen consumenten in sommige gevallen ruim hoger uit dan gedacht. Zoals bij Port Zélande (Centerparcs) en Klein Vink (Roompot). Bij Landal GreenParks weten consumenten pas bij de vierde stap in het boekingsproces wat de totale prijs wordt die ze moeten betalen.

De toeristenbelasting die de parken rekenen, is vaak hoger dan de belasting die de gemeente vraagt. Doordat de prijzen niet transparant zijn, kunnen consumenten de verschillende parken moeilijk met elkaar vergelijken.

Consumentenbond: stoppen met standaard aanvinken verzekeringen

De Consumentenbond vraagt de vakantieparken te stoppen met het standaard aanvinken van annulerings- en/of reisverzekeringen en extra diensten. Daarnaast vindt de bond dat de parken sneller en duidelijker moeten communiceren hoeveel verplichte extra kosten bij de prijs komen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739