vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Verzekeraars alert op fraudeurs: 88 miljoen teruggehaald

Verzekeringsfraude

Verzekeraars hebben in 2020 ruim 13.000 gevallen van verzekeringsfraude ontdekt. Zij konden daarmee voorkomen dat ruim 88 miljoen euro onterecht is uitgekeerd aan fraudeurs. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

De financiële schade door verzekeringsfraude heeft invloed op de premies voor alle verzekerden in Nederland. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond: “Het is voor ons allemaal van belang dat verzekeraars fraude opsporen, daarmee worden premiestijgingen als gevolg van ongewenst gedrag voor de consument en bedrijven voorkomen.” 

Invloed coronamaatregelen

Veranderingen door COVID-19, zoals thuiswerken, de avondklok en lockdowns, zijn niet van invloed geweest op de totale hoeveelheid opgespoorde fraudezaken. Ondanks dat is er een behoorlijke toename van bijna 40% zichtbaar in het aantal bedrijven dat betrokken was bij fraude.

Meeste fraude bij autoverzekeringen, woonverzekeringen en reisverzekeringen

De meeste fraudeonderzoeken registreerden verzekeraars in 2020 bij motorrijtuigverzekeringen  (3.871), zoals de autoverzekering. Ook op woonverzekeringen (844) en reisverzekeringen werden veel fraudeonderzoeken gemeld. Denk daarbij aan het ensceneren of fingeren van schade, het groter maken van daadwerkelijke schadebedragen, dubbel claimen, opzettelijke misleiding, vervalsing van bewijsstukken zoals facturen én het afsluiten van polissen onder een valse identiteit om daarna een claim in te dienen.

Verzekeraars steeds alerter op cybercriminaliteit 

Door verdere digitalisering zijn verzekeraars steeds alerter op de risico’s van cybercriminaliteit. In het Computer Emergency Response Team (i-Cert) werken verzekeraars samen om informatie over cybercrime-aanvallen te verzamelen, verwerken en te delen.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739