vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Verzekeraars willen mkb in Nederland helpen

Verbond-van-Verzekeraars
Verzekeraars willen mkb in Nederland helpen

Nederlandse verzekeraars hebben de intentie uitgesproken om 170 miljoen euro te investeren in het mkb, zo laat het Verbond van Verzekeraar weten.

Verzekeraars willen bijdragen aan een speciaal investeringsfonds voor het midden- en kleinbedrijf. Banken zijn op dit moment terughoudend met het geven van krediet. De verzekeraars willen in dat gat stappen om de Nederlandse economie weer op gang te helpen.

Het midden- en kleinbedrijf beslaat ongeveer de helft van de Nederlandse economie. Door de crisis gaan steeds meer bedrijven failliet. De banken leiden daardoor verlies op de leningen en dus eisen ze een hogere vergoeding van de ondernemers voor de kredieten. Dat remt de investeringen. Volgens Hoek hebben verzekeraars een direct belang bij investeringen in het midden- en kleinbedrijf, een belangrijke klantengroep. Het fonds is vooral bedoeld voor starters en voor bedrijven die van de bank moeilijk een lening krijgen, zoals bouwbedrijven en bedrijven in de detailhandel of de zakelijke dienstverlening. Voor starters is het bijna onmogelijk om een lening te krijgen bij de bank.

Commissie-Hoek

Het MKB-fonds is één van de voorstellen van de commissie-Hoek in haar verkenning naar MKB-financiering. De commissie onder leiding van bestuursvoorzitter Niek Hoek, CEO van verzekeraar Delta Lloyd en vicevoorzitter van het Verbond van Verzekeraars, heeft binnen de zogenoemde Catshuis-overleggen gekeken naar mogelijkheden voor bedrijfskredieten. In de Catshuis-overleggen spreken kabinet, verzekeraars en pensioenfondsen over het thema ‘investeren in Nederland’. Andere werkgroepen doen voorstellen voor onder meer financiering van hypotheken, infrastructuur en grote projecten in grote steden. De commissie-Hoek bestaat uit commissieleden van Delta Lloyd, het Verbond van Verzekeraars en The Boston Consulting Group.

‘Investeren in Nederland’

Het MKB-fonds is een uitwerking van het positon paper ‘Investeren in Nederland’, dat het Verbond afgelopen voorjaar uitbracht. Het Verbond constateerde dat het zowel banken (hogere kapitaaleisen) als overheid (terugdringen financieringstekort) aan middelen ontbreekt om krediet te verstrekken aan het mkb, dat daarover zelf ook alarm sloeg. Verzekeraars willen – vanuit hun rol als institutionele belegger – een bijdrage leveren aan het bedrijfsleven en daarmee ook een noodzakelijke impuls aan de economie geven. Verzekeraars hebben recent, in het licht van het position paper, ook toegezegd mee te werken aan de uitwerking van financiering van duurzame energieprojecten in het kader van het energieakkoord voor duurzame groei. Verzekeraars beleggen al ruim 200 miljard euro van hun vermogen in Nederland, circa 60 procent van het totaal.

MKB-fonds

De verzekeraars werken het voorstel voor het MKB-fonds de komende maanden verder uit. Zo wordt – om snelheid te maken – gekeken of kan worden aangesloten bij een bestaand initiatief. Door diverse verzekeraars is nu reeds een ‘soft commitment’ afgegeven onder voorbehoud van enkele technische uitvoeringsaspecten. De teller staat inmiddels op 170 miljoen euro. De komende maanden zal het fonds definitief worden vormgegeven en zal het voorgelegd worden aan alle leden van het Verbond, waarmee het bedrag in het fonds naar verwachting verder op zal lopen. Het Verbond roept – in lijn met de voorstellen van de commissie-Hoek – de overheid op om belemmeringen in regelgeving weg te nemen, zodat het MKB-fonds snel krediet kan verstrekken aan ondernemers die willen investeren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739