vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Visa Informatie Systeem op zee- en luchthavens

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen Vanaf vandaag komen ook visa die op de lucht- en zeehavens aan de Nederlandse grens worden afgegeven, digitaal in het Europese Visa Informatie Systeem (VIS), zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Aan de grens kunnen bijvoorbeeld aan- en afmonsterende zeelieden een visum krijgen, en mensen die zonder visum kwamen maar om humanitaire redenen toch snel Nederland in moeten.

Schengenlanden

Sinds oktober 2011 maken alle Schengenlanden gebruik van het Visa Informatie Systeem met digitaal opgeslagen vingerafdrukken en foto’s. In het systeem komen de visumaanvragen van alle Schengenlanden bij elkaar. Zo kunnen de landen informatie over eerdere en actuele visumaanvragen met elkaar uitwisselen.

Wie een kortdurend visum voor een Schengenland wil hebben voor zaken, familiebezoek, vakantie of studie, geeft bij zijn aanvraag zijn foto en vingerafdrukken af. Die worden digitaal in het Visa Informatie Systeem opgeslagen, samen met andere gegevens over de aanvraag.

Vingerafdrukken

Wie met een visum naar Nederland komt, geeft aan de grens elektronisch zijn vingerafdrukken af. Zo verloopt de controle sneller en kan identiteitsfraude worden voorkomen. Bij verlies of diefstal van een paspoort met visum – of als mensen zeggen dat dat is gebeurd – kan ook gecontroleerd worden of er een geldig visum was afgegeven.

De opgeslagen vingerafdrukken worden vijf jaar bewaard. Daardoor is het niet nodig bij elke nieuwe visumaanvraag opnieuw vingerafdrukken af te geven.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739