vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Visum Nederland aanvragen: sluit hier de medische reisverzekering af

Visum Nederland aanvragen
Visum Nederland aanvragen

Komt er familie of een partner over uit bijvoorbeeld Indonesië, Suriname, Thailand of China, dan moet er een visum worden aangevraagd. Bezoekers uit visumplichtige landen moeten een zogenaamde Schengenvisum aanvragen bij de Nederlandse ambassade in het woonland.

Een visum voor maximaal 90 dagen heet een Schengenvisum. Andere namen zijn: Visum Kort Verblijf (VKV) of visum type C.

Een visum is een sticker die in een reisdocument (bijvoorbeeld het paspoort) wordt geplakt. Een visum geeft aan dat er op het moment van afgifte geen bezwaar bestaat tegen de binnenkomst voor een kort verblijf (toerisme, familie- of partnerbezoek). De Nederlandse overheid toetst of een buitenlander in aanmerking komt voor een Schengenvisum. Meer informatie hierover op de website van de IND: Visum Nederland aanvragen

Met een Schengenvisum voor Nederland kan jouw gast ook reizen in de andere Schengenlanden. Een Schengenvisum is maximaal 90 dagen geldig binnen een periode van 180 dagen. Dit heet de vrije termijn. De vrije termijn begint op het moment dat de visumplichtige voor het eerst Nederland of het Schengengebied binnenkomt.

Medische reisverzekering voor visum is verplicht

In EU-verband is er besloten om vanaf 1 juni 2004 een verplichte reisverzekering in te stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een Schengenvisum. Dit betekent dat iedereen die een visum krijgt/aanvraagt dient te beschikken over een reisverzekering voor de gehele reisperiode in Schengen.

Aan welke voorwaarden moet de medische reisverzekering voldoen?

Jouw gast moet beschikken over een medische reisverzekering ter dekking van eventuele uitgaven voor repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg en/of spoedbehandeling in het ziekenhuis. De af te sluiten medische reisverzekering dient:

 • Voor het gehele Schengengebied geldig te zijn.
 • Een minimale dekking te hebben van EUR 30.000.
 • De gehele duur van het beoogde verblijf te bestrijken.

Als jij de uitnodigende partij bent mag je de verzekering voor jouw gast afsluiten.

Het afsluiten van de verplichte medische reisverzekering voor een visum, kan hier snel en voordelig.

Visum voor Nederland: de aanvraag procedure

Bij een verblijf van maximaal 90 dagen in Nederland hebben buitenlanders een Schengenvisum nodig (indien visumplichtig). Een Schengenvisum vraagt jouw gast of partner aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar hij/zij woonachtig is. Hiervoor levert de aanvrager een ingevuld aanvraagformulier in plus aanvullende documenten zoals:

 • Een paspoort met een geldigheid van minimaal drie maanden bij terugkomst (niet ouder dan 10 jaar).
 • Een duidelijk, volledig ingevuld, ondertekend en gedateerd Schengenvisum aanvraagformulier.
 • Twee recente pasfoto’s die voldoen aan de Nederlandse eisen.
 • Een vliegticket-reservering voor de gehele periode van verblijf.
 • Bewijs van middelen:
  • De visumaanvrager dient te beschikken over minimaal € 55,- per dag indien hij/zij de reis zelf betaalt.
  • Een hotelreservering voor de gehele periode van verblijf in het Schengengebied.
  • Indien de visumaanvrager geen middelen heeft, dient hij/zij een gelegaliseerde verklaring van garantstelling en/of logiesverstrekking in te leveren.
 • Een reisverzekering voor de gehele duur van verblijf in het Schengen.

Een visumaanvraag voor Nederland dient altijd in persoon te geschieden. Het is niet mogelijk om iemand anders een visum te laten aanvragen. Wel is het mogelijk om daarbij behulpzaam te zijn door formulieren in te vullen en naar de aanvrager te verzenden zoals het bewijs van garantstelling/logiesverstrekking. Het afsluiten van de reisverzekering kan ook in Nederland door iemand anders gedaan worden, bijvoorbeeld door de garantsteller.

Afhandeltijd visumaanvraag

De behandeling van de visumaanvraag duurt meestal maximaal 15 dagen. Soms kan een aanvraag maximaal 60 dagen duren. Bijvoorbeeld als er extra onderzoek nodig is zoals een antecedentenonderzoek. Je kunt een visum niet eerder aanvragen dan 3 maanden voor vertrek. Vraagt iemand voor de eerste keer een een visum aan? Doe dat dan tijdig. Bijvoorbeeld 6 weken voor de geplande vertrekdatum naar Nederland.

Kosten aanvraag visum

Een Schengenvisum kost € 60 deze moet in de locale valuta worden voldaan. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud is de prijs € 35. Voor kinderen tot 6 jaar is een visum gratis.

Voor reizigers uit een aantal landen geldt een lager tarief van € 35. Het gaat om de landen Albanië, Georgië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Oekraïne, Rusland, Servië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Sluit hier een medische reisverzekering af

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

De premies voor deze reisverzekering zijn gunstig.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd. 

Getoonde verzekeringen voldoen aan de Schengen-eisen voor een medische reisverzekering.

Daarnaast is jouw buitenlandse gast ook verzekerd voor:

 • S.O.S. kosten bij ziekte, ongeval of vermissing van verzekerde;
 • overlijden van verzekerde;
 • ziekte, ongeval of overlijden van niet-meereizende familie van verzekerde;
 • overlijden van een meeverzekerde reisgenoot;
 • schade aan eigendommen van verzekerde in het land van domicilie;
 • gedwongen oponthoud;
 • medische kosten tijdens de reis en het verblijf in Nederland;
 • beschadiging en vermissing van reisdocumenten;
 • de kosten voor aanschaf van vervangende kleding en/of toiletartikelen;
 • schade aan logiesverblijven.

Er is geen dekking in het land van herkomst. Lees voor de volledigheid altijd de polisvoorwaarden.

Dit moet je weten over een medische reisverzekering voor een visum

Wij hebben de belangrijkste feiten nog even overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • Moet jouw buitenlandse gast een Schengenvisum aanvragen, dan is een medische reisverzekering verplicht.
 • Jijzelf kunt een visum reisverzekering op deze website  afsluiten voor jouw buitenlandse gast en de premie betalen.
 • De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan een medische reisverzekering voor een Schengenvisum (Visum Kort Verblijf).
 • De polis ontvang je zeer snel na jouw aanvraag, meestal dezelfde of de volgende dag. Je ontvangt ook de polisvoorwaarden.
 • Zolang de polis nog niet is ingegaan kan je deze kosteloos laten aanpassen, bijvoorbeeld omdat de visumdatum anders blijkt te worden.
 • Als een visum is afgewezen en de polis is nog niet ingegaan, dan wordt de premie teruggestort en vervalt de verzekering.
 • Bestaande kwalen, ziektes en aandoeningen die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Dat geldt ook voor medicijnen die men gebruikt.  Controles en een (ziekenhuis)bevalling van een buitenlandse verzekerde zijn daarom ook uitgesloten op deze reisverzekeringen.
 • De medische reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten tijdens een verblijf in Nederland of andere Schengenlanden.
 • Voor je de polis afsluit dien je het dekkingsoverzicht en de polisvoorwaarden te hebben gelezen, zodat je weet waar jouw gast wel of niet voor verzekerd is.

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een visum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739