vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Visumvrij reizen naar Nederland gaat in 2023 veranderen

Schengen gebied
Schengen gebied

Nationaliteiten van niet-visumplichtige landen die in 2021 naar Nederland of andere Schengenlanden willen reizen moeten daarvoor eerst online toestemming voor aanvragen. Dat is het gevolg van de invoering van ETIAS, het Europese reisautorisatie systeem.

ETIAS staat voor European Travel Information and Authorisation System en is een elektronisch systeem voor de verstrekking van reisautorisaties voor het reizen naar het Schengengebied, waar ook Nederland deel van uitmaakt.

Alle 26 Schengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

De ETIAS reisautorisatie is een veiligheidscontrole en zal gelden voor niet-visumplichtige nationaliteiten die naar het Schengengebied reizen. Voordat zij naar het Schengengebied kunnen vertrekken moeten zij eerst toestemming vragen. ETIAS is overigens geen Schengenvisum of een alternatief daarvoor. Voor visumplichtige nationaliteiten zal er niets veranderen.

Het doel van ETIAS is om vooraf informatie te verzamelen over personen die zonder visum naar Schengenlanden reizen zodat eventuele veiligheidsrisico’s in kaart kunnen worden gebracht. Iemand met een visumvrije nationaliteit die een gevaar vormt voor de veiligheid, de volksgezondheid of als doel heeft zich te vestigen in Europa zullen geen toestemming krijgen om naar Schengenlanden te reizen.

De volgende nationaliteiten zullen vanaf medio 2023 online een ETIAS reisautorisatie moeten aanvragen: Albanië, Antigua en Barbuda, Argentinië, Australië, Bahama’s, Barbados, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominica, El Salvador, Georgië, Grenada, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Israël, Japan, Kiribati, Macau, Noord-Macedonië, Maleisië, Marshalleilanden, Mauritius, Mexico, Micronesië, Republiek Moldavië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Nicaragua, Palau, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Samoa, Servië, Seychellen, Singapore, Salomonseilanden, Zuid-Korea, Taiwan, Oost-Timor, Tonga, Trinidad en Tobago, Tuvalu, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Uruguay, Vanuatu en Venezuela.

Reizigers uit deze landen zullen online een aanvraag moeten invullen op een speciaal daartoe opgezette website of mobiele app. De aanvrager heeft voor het invullen alleen een reisdocument (paspoort of gelijkwaardig document) nodig. Iedere aanvrager tussen 18 en 70 jaar moet elektronisch een vergoeding van 7 euro betalen. De ETIAS-reisautorisatie blijft geldig voor drie jaar en voorziet in een onbeperkt aantal binnenkomsten.

Voorwaarden en regels voor visumvrij reizen naar Nederland

De regels en voorwaarden voor visumvrij reizen naar Nederland zullen met de komst van ETIAS niet veranderen. Zo moeten de genoemde nationaliteiten:

 • Een geldig reisdocument (paspoort) hebben. Het reisdocument moet 3 maanden langer geldig zijn dan het einde van de vrije termijn.
 • Hij of zij mag geen gevaar vormen voor de openbare orde, de nationale veiligheid of de internationale betrekkingen van Nederland of één van de Schengenlanden.
 • Hij of zij heeft voldoende middelen van bestaan en moet dit kunnen aantonen. Dit is minimaal een bedrag van € 34 per dag voor de duur van het verblijf in Nederland. Kan de persoon dat niet, dan moet er iemand financieel garant staan voor de vreemdeling.
 • De persoon uit het buitenland moet zijn reisdoel aannemelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld met een originele uitnodigingsbrief van familieleden of kennissen die men in Nederland gaat bezoeken. Als de buitenlander geen uitnodigingsbrief heeft, kan dit aangetoond worden met een origineel formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’. Dit formulier hoeft niet bij de gemeente gelegaliseerd te worden.
 • De reiziger moet kunnen aantonen dat hij/zij een ticket heeft voor de terugreis naar het land van herkomst (er mag geen gevaar zijn voor vestiging in het Schengengebied).
 • De buitenlandse gast moet daarnaast kunnen aantonen dat hij een medische reisverzekering heeft afgesloten die voldoet aan de eisen van de EU:
  • De reisverzekering moet geldig zijn in Europa.
  • De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringskosten en spoedeisende medische kosten.
  • De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.
  • Hij of zij dient tijdens de reis een bewijs (polis van de medische verzekering) bij zich te dragen om aan te tonen dat hij/zij verzekerd is.

Medische reisverzekering voor niet visumplichtige reizigers

Niet-visumplichtige buitenlandse toeristen die naar Nederland komen, kunnen hier eenvoudig een kortlopende medische reisverzekering afsluiten. Deze internationale reisverzekering, de Travel Risk Insurance, dekt medische kosten en repatriëring van buitenlandse toeristen die naar Nederland of Europa komen.

De ‘Travel Risk Insurance’ is een complete kortlopende medische reis- en annuleringsverzekering voor buitenlanders die graag goed verzekerd op reis naar Nederland of Europa willen gaan. Al v.a. € 2,- per dag is men uitstekend verzekerd.

Meer informatie en afsluiten: Medische reisverzekering voor buitenlandse toeristen »

Let op: Deze medische reisverzekering moet worden afgesloten voordat de buitenlandse toerist in Nederland aankomt. Wanneer hij of zij hier al verblijft dan kan dat niet meer.

Vragen?

Heb je een vraag over een reisverzekering voor buitenlandse gasten of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl of bel ons in Apeldoorn: Telefoon 0031 (0)55 540 04 08 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739