vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

ANWB: Zeker 90% van alle Nederlanders dit jaar op vakantie in Europa of Nederland

Vakantie nederland
Nederland is het populairste vakantieland – drukte op Scheveningen beach – (jan kranendonk / Shutterstock.com)

Ongeveer 9 op de 10 Nederlanders is van plan om dit jaar op vakantie te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB.

De vakantiegangers houden geen rekening meer met corona wanneer er vakantieplannen worden gemaakt. Wel speelt de inflatie een rol. Vakantiegangers gaan vooral minder ver, minder vaak, of korter op vakantie.

Vakantiedrang bij jongeren het grootst

Nu corona maatregelen in de meeste vakantielanden niet meer gelden is de intentie om op vakantie te gaan zelfs zo’n zes procent hoger dan vorig jaar. Het animo blijft het grootst onder jongeren (94%) en het laagst onder ouderen (76%).

Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat de prijsstijgingen gevolgen heeft voor de vakantieplannen. De hoge brandstofprijzen (35%) en de duurdere vliegtickets (33%) spelen daarbij tevens een rol.

Nederland populier vakantieland, maar ook Italië weer intrek

Nederland is het populairste vakantieland volgens het onderzoek, gevolgd door Duitsland, Spanje, Frankrijk en België. Ook Italië lijkt weer meer in trek. Favoriet zijn de strandvakanties, gevolgd door buitenlandse stedentrips of een autovakanties. Ongeveer 20% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om in 2023 te gaan kamperen. Kampeerders verblijven vooral in een gehuurde accommodatie op de camping, of in een eigen tent of caravan.

De auto blijft, net als vorig jaar, het meest gebruikte vervoermiddel om in Europa op vakantie te gaan (62%), met het vliegtuig blijft met 38% ook populair.

Vakantiegangers lijken zekerder te zijn dat ze in 2023 op vakantie dan in 2022. Vorig jaar gaf 1 op de 7 Nederlanders aan al geboekt te hebber. Dit jaar is dat 1 op de 4 Nederlanders. Ook worden er al eerder vakanties geboekt. Er is een verschuiving te zien van 1 tot 4 maanden voorafgaand aan een vakantie te boeken naar 3 tot 8.

Duurzame vakanties worden belangrijker

Uit recent onderzoek onder ANWB leden blijkt dat het beperken van de negatieve gevolgen van toerisme belangrijk wordt gevonden. De belangrijkste trends:

  • Toeristen zijn zelf verantwoordelijk zijn voor duurzamere vakanties.
  • Vakantiegangers zijn ook bereid extra te betalen voor duurzaam reizen. Een kwart bereid 75 tot 100 euro extra te betalen Voor een derde van de leden mag het minimaliseren van de negatieve gevolgen van toerisme best geld kosten. Deze groep heeft er behoorlijk wat voor over: de helft heeft er tot € 50,- per persoon. Een kwart van de zelfs € 75 tot € 100.
  • Vliegen blijft geliefd maar moet verduurzaamd. Door corona was de luchtvaart de grote daler van afgelopen twee jaar. Maar als de problemen met corona en Schiphol zijn verdwenen wil men graag weer vliegen. Op de koop toe neemt men vliegtaks of een duurder ticket vanwege gebruik van duurzame kerosine. Ruim een derde wil kunnen blijven reizen buiten Europa en daarvoor is vliegen meestal de enige optie. Een dalend aandeel van nog maar 14% ziet CO-2 compensatie als voldoende voor het ondervangen van de CO-2 uitstoot.
  • Een ruime meerderheid wil een grotere rol voor de trein. De internationale trein wordt door driekwart van de leden als goed alternatief voor korte vluchten tot 800 kilometer gezien. Het wordt als een van de belangrijke maatregelen gezien om emissies te verkleinen.
  • Auto moeilijk vervangbaar voor ander vervoer maar moet meer elektrisch. Minder dan de helft ziet de trein op afstanden tot 800 kilometer als goed alternatief voor de auto.

Meer rekening houden met natuur en afval in het buitenland

Circa 90% van de ANWB-leden wil op vakantie meer rekening houden met natuurbehoud en afvalscheiding. Buiten het hoogseizoen reizen en drukke bestemmingen vermijden is bij twee derde van de leden acceptabel. En bijna de helft is bereid de trein te kiezen voor de afstanden tot 800 kilometer ook al is het ticket iets duurder en de reistijd langer. Waar weinig draagvlak voor bestaat, is alleen nog vakanties in Nederland of helemaal niet meer op vakantie.

Draagvlak voor maatregelen CO2 uitstoot

Duurdere vliegtickets vanwege gebruik van duurzamere kerosine is een maatregel die een ruime meerderheid van de leden (76%) onderschrijft. Nog hoger (94%) scoort de maatregel internationale treintickets goedkoper maken om gebruik van de trein te stimuleren. Een stuk lager maar nog steeds een aanzienlijk deel scoren maatregelen zoals korte-afstandsvluchten tot 450 km verbieden (46%) en een maximum instellen van het aantal vluchten dat iemand per periode mag maken (32%).

Jongeren klimaat bewust, maar wil niet beperkt worden in keuzevrijheid

Bij jongeren is er een hoog bewustzijn van de relatie tussen op vakantie gaan en de nadelige gevolgen voor het klimaat. De bereidheid om daar extra voor te betalen lijkt echter te dalen. Overigens is de helft nog steeds bereid om een bedrag tot 50 euro extra neer te leggen ter compensatie. Jongeren willen de wereld verkennen en minder beknot worden in opties voor (verre) bestemmingen. Wel staan ze vaker open voor duurzame varianten zoals de trein of meer duurzame accommodaties zoals kamperen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739