vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekeringen fractioneel duurder door wijziging assurantiebelasting

Reisverzekeringen fractioneel duurder door wijziging assurantiebelasting Vanaf 1 april 2012 zijn reisverzekeraars verplicht om over delen van de premie en de kosten van reisverzekeringen assurantiebelasting te rekenen.

Europeesche Verzekeringen geeft een toelichting over de nieuwe situatie.

Assurantiebelasting

Tot nu toe werd niet over alle dekkingen van de reisverzekeringen assurantiebelasting berekend. De heffing gold alleen voor de premie van de dekkingen Rechtsbijstand, Hulp en Huur vervoermiddel en Annulering.

Dekkingen die belast worden vanaf 1 april 2012

Vanaf 1 april 2012 wordt er door de Belastingdienst ook assurantiebelasting berekend over premie die is betaald voor dekking van:

  • Hulpverlening bij ziekte, ongeval of overlijden van een reisgenoot.
  • Buitengewone kosten als er sprake is van ziekte, ongeval of overlijden van een reisgenoot.
  • Kosten voor onverwacht langer verblijf.
  • Buitengewone kosten door terugkeer voor het bijwonen van begrafenissen, of in het geval van een ernstig ziek familielid in de 1e of 2e graad of niet-meereizende huisgenoten.
  • Reiskosten van medereizigers voor bezoek aan een ziekenhuis.
  • Reis-/verblijfskosten bij overkomst van een persoon voor noodzakelijke bijstand bij ziekenhuisopname.
  • Vergoeding voor (gedeeltelijk) ongebruikte skipassen, lessen en uitrusting.

Ook over de dekking voor geneeskundige kosten voor huisdieren (Topdekking) en schade aan vakantieverblijven (Basisdekking) moet in het vervolg assurantiebelasting worden betaald.

De genoemde dekkingen maken deel uit van:

  • Basisdekking
  • Wintersportdekking
  • Topdekking

Hoeveel extra assurantiebelasting heft de Belastingdienst?

Anders dan bij de andere dekkingen rekent de Belastingdienst niet 9,7% over de hele premie, maar over een deel daarvan. Dat deel is vastgesteld door de Belastingdienst en afhankelijk van het aantal verzekerden op een polis. Daardoor is het moeilijk het te betalen bedrag aan assurantiebelasting terug te rekenen naar het verzekeringstarief.

Wat betekent dit voor verzekerden van de Europeesche?

Bij nieuwe, doorlopende reisverzekeringen berekent de Europeesche de extra assurantiebelasting door vanaf begin april 2012. Bij lopende verzekeringen doet de Europeesche dat vanaf het eerste moment waarop een klant na 1 april premie betaalt. Bij klanten met een kortlopende reisverzekering berekent de Europeesche de assurantiebelasting voorlopig nog niet apart, omdat het technisch nog niet mogelijk is. Dat voeren zij op een later moment alsnog door. De Europeesche draagt het uiteindelijke bedrag aan assurantiebelasting van zowel de kortlopende als de doorlopende reisverzekeringen af aan de Belastingdienst.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739