vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
 • Allianz

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Schengenvisum voor Nederland ruim 41% duurder voor Surinamers

Met ingang van 14 september 2017 moeten Surinamers die een Schengenvisum voor Nederland aanvragen, zoveel mogelijk gebruik maken van de externe dienstverlener VFS Global Services in Paramaribo.

De Nederlandse ambassade wil de inname van de documenten voor een visumaanvraag uitbesteden. Hierdoor wordt een visumaanvraag voor Surinamers wel ruim 41% duurder. Reizigers betalen nu nog € 60 voor een visumaanvraag. Voor de dienstverlening van VFS Global Service komen er kosten bij, een visumaanvraag gaat dan € 85 kosten.

Vanaf 14 september moeten Surinamers een visumaanvraag en bijbehorende documenten, zoals het bewijs van een medische reisverzekering, inleveren bij VFS Global aan de Prins Hendrikstraat 14 in Paramaribo. Visumaanvragers kunnen er, uitsluitend op afspraak, terecht van maandag tot en met zaterdag. Een afspraak kan men vooraf maken via de VFS Global-website.

VFS Global controleert het dossier op volledigheid en neemt de visumleges en servicekosten in ontvangst. Daarna worden de aanvragen binnen vijftien dagen verder afgehandeld in Den Haag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aanvragers kunnen hun reisdocumenten bij toekenning van het visum, weer ophalen bij het kantoor van VFS Global aan de Prins Hendrikstraat.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

 1. De ambassade/BuZa is verplicht mensen ook een visumaanvraag direct bij het Nederlands consulaat te laten doen zoals voorheen. Externe Dienstverleners zoals VFS Global zijn optioneel. Je mag er heen, het hoeft niet. VFS vraagt wel een service fee voor haar diensten. De service fee mag ten hoogste 30 euro bedragen (de helft van de standaard visum leges a 60 euro). Bij de ambassade is zijn er uiteraard geen service kosten.

  Weet ook dat VFS slechts een adviserende rol heeft. Een VFS medewerker mag adviseren dat een visumaanvraag te weinig of teveel documenten bevat maar de medewerker dient de aanvraag door te spelen aan de backoffice met Nederlandse ambtenaren tenzij de aanvrager van het visum akkoord gaat met wijzigingen in het dossier zoals stukken verwijderen.

  Als de ambassade NIET duidelijk maakt dat VFS een optionele keuze is dan is men in strijd met de EU Visum Code, artikel 17.5:

  “Artikel 17 (Externe dienstverleners)
  Lid 5. De betrokken lidstaten behouden voor alle aanvragers de mogelijkheid rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij hun consulaat.”

  De EU (EU departement van Binnenlandse Zaken) schrijft in nadere handboeken over dat de keuze tussen een direct aanvraag (waarbij de externe dienstverlener dus buiten beeld blijft) en een aanvraag via een dienstverlener helder en duidelijk moeten worden aangeven. Dat betreft zowel de keuze uit de diverse procedures als het verschil in kosten. De EU benadrukt dat aanvragen direct via een consulaat of ambassade vrij van service kosten e.d. moeten zijn en dat deze optie voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *