vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Werken in het buitenland? Let op de consequenties voor je zorgverzekering

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Globetrotter Verzekering

Studeren, stage, reizen en werken tot 24 maanden.

✔  Standaard (vrijwilligers)werk is gratis gedekt

Tot 10% korting voor jongeren onder 27 jaar.

Unieke diensten: Persoonlijk Reisassistent, Geld Service en Reisarts.

Laptop, telefoon en iPad goed verzekerd.

Medische kosten (aanvullend of volledig) mee te verzekeren.

Premie Globetrotter Verzekering: v.a. €9,45

Ga je werken in het buitenland? Dan kan dit consequenties hebben voor je basis zorgverzekering in Nederland. Ga je langer dan 3 maanden in het buitenland wonen en werken? Ga er dan maar van uit dat jij je Nederlandse zorgverzekering niet kan aanhouden. In dit artikel zullen wij dat toelichten.

Werken in het buitenland

Steeds meer Nederlanders gaan voor korte of langere periode werken in het buitenland. Deze zogenaamde expats,moeten voor ze vertrekken eerst nagaan of het werken in het buitenland consequenties heeft voor de basis zorgverzekering. Soms ben je verplicht deze op te zeggen. Je moet dan een speciale reisverzekering met dekking voor medische kosten afsluiten, anders ben je niet verzekerd voor ziektekosten in het buitenland.

Er zijn vele redenen denkbaar waarom je gaat werken in het buitenland. We noemen een aantal situaties:

 • Tijdens het backpacken ga je werken om je reis te bekostigen.
 • Je gaat naar het buitenland om vrijwilligerswerk of ontwikkelingswerk te doen.
 • Je wilt wat bijverdienen en gaat voor vakantiewerk naar het buitenland.
 • Na een studie ga je stage lopen in het buitenland.
 • Om een vreemde taal te leren ga je werken als Au Pair.
 • Je wordt naar het buitenland uitgezonden door je huidige werkgever in Nederland.
 • Je gaat voor een buitenlands bedrijf werken.

Werken in het buitenland: niet meer verzekerd in Nederland

Werken in het buitenland? Let op de consequenties voor je zorgverzekering
Werken in het buitenland? Let op de consequenties voor je zorgverzekering

Ga je werken in het buitenland dan geldt de volgende algemene regel: je moet je basis zorgverzekering in Nederland opzeggen en je bent niet meer in Nederland verzekerd.

Wanneer je woont en werkt in het buitenland dan draag je in dat land jouw sociale premies af. Je hebt daarom geen recht op de Nederlandse basisverzekering. Het maakt hierbij geen verschil of jouw inkomen uit Nederland of uit je woonland afkomstig is. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen onder andere voor werken in opdracht van de Nederlandse overheid en detachering. Informeer altijd bij de zorgverzekeraar welke regeling voor jou geldt.

Zorgverzekeringswet en werken in het buitenland

Op 1 januari 2006 is de Zorgverzekeringswet ingevoerd. In deze wet is opgenomen dat jouw zorgverzekering in Nederland blijft doorlopen, indien je korter dan een periode van 12 maanden naar het buitenland vertrekt. Ga je echter werken in het buitenland, dan vervalt in de meeste situaties jouw recht c.q. plicht om jouw Nederlandse zorgverzekering aan te houden.

Alleen wanneer je gaat studeren in het buitenland en niet ouder bent dan 30 jaar,moet je in Nederland verzekerd blijven, ook als je langer dan 12 maanden wegblijft.

Tijdelijk verblijf in het buitenland zonder werk

Omdat je verblijf in het buitenland van tijdelijke aard is, wordt je nog steeds beschouwd als inwoner van Nederland. Het maakt daarbij niet uit of je jezelf wel of niet laat uitschrijven bij de GemeentelijkeBasisadministratie (GBA). Volgens de regels ben je verplicht om je bij jouw gemeente uit te laten schrijven indien je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. (je moet je uitschrijven als je verwacht dat je binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland zal verblijven. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Je kunt je vanaf vijf dagen voor jouw vertrek uitschrijven, bij de gemeente waar je op dat moment woont).

De Wet Uitschrijving GBA sluit in dat opzicht niet aan bij de Zorgverzekeringswet. Hierdoor wordt er vaak ten onrechte vanuit gegaan dat je jouw zorgverzekering kunt stopzetten wanneer je jezelf uitschrijft bij de gemeente. Verblijf je niet langer dan 1 jaar buiten Nederland, dan ben je verplicht je zorgverzekering aan te houden. Echter deze regel vervalt indien je gaat werken in het buitenland (er moet wel sprake zijn van belastbaar inkomen).

Tijdelijk verblijf in het buitenland met werk

Wanneer je naar het buitenland vertrekt om er te gaan werken, vervalt in principe jouw recht c.q. plicht op een Nederlandse zorgverzekering. De regeling kent wel wat bijzonderheden. Zo maakt het ook verschil of je in een EU-/ EER-/ Verdragsland gaat werken of daarbuiten:

Ga je werken in een EU-/ EER-/ Verdragsland* dan vervalt je recht/plicht op je Nederlandse zorgverzekering vanaf de eerste dag van je werkzaamheden.

In andere dan bovengenoemde landen vervalt je recht/plicht op een Nederlandse zorgverzekering vanaf de eerste dag van de werkzaamheden, als die werkzaamheden aaneengesloten en gedurende tenminste drie maanden plaatsvinden.

* Verdragslanden buiten Europa zijn bijvoorbeeld Australië, Canada, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten van Amerika. Voor een volledige opsomming van deze landen en meer informatie over je zorgverzekering in het buitenland verwijzen we je naar de website van het College voor Zorgverzekeringen.

Mocht je in (een of meerdere) EU-/ EER-/ verdragslanden gaan reizen en werken kan er een bijzondere situatie ontstaan: in de periode(s) dat je werkt ben je niet verzekeringsplichtig in Nederland en in de periode(s) dat je niet werkt ben je wel verzekeringsplichtig in Nederland. Er kan in dat geval sprake zijn van twee verschillende situaties:

Situatie 1: Je weet vooraf in welke periode je in het buitenland zult werken en je hebt hiervan ook een bewijs zoals een arbeidscontract. In dit geval kun je jouw zorgverzekering al vóór je vertrek uit Nederland beëindigen. Dat kan vanaf de eerste dag van je werkzaamheden in het buitenland. Vanaf de eerste dag je daarmee stopt ben je weer verzekeringsplichtig in Nederland. Je hebt uiterlijk vier maanden de tijd om je weer bij een Nederlandse zorgverzekeraar aan te melden. Als ingangsdatum voor je basis zorgverzekering wordt dan de eerste dag aangehouden dat je gestopt bent met werken in het buitenland.

Situatie 2: Je weet dat je gaat werken in het buitenland, maar niet precies wanneer en voor hoe lang. In dat geval kan je jezelf pas afmelden bij jouw zorgverzekeraar als je weet wanneer je voor het eerst gaat werken in het buitenland. Zodra je werkzaamheden eindigen, dien je jezelf weer bij een Nederlandse zorgverzekeraar aan te melden. Veel zorgverzekeraars hanteren echter ook de regel dat je jezelf alleen vanuit het buitenland hoeft af te melden wanneer je werkzaamheden langer dan 3 maanden aaneengesloten duren. Ga je korter werken, dan is het meestal mogelijk om je zorgverzekering door te laten lopen. Je kunt dan achteraf (bij terugkomst in Nederland) premierestitutie aanvragen over de periodes waarin je gewerkt hebt. Dit maakt de administratieve afwikkeling eenvoudiger, zowel voor jou als voor je zorgverzekeraar. Voor het achteraf terugvragen van je zorgpremie dien je bewijzen te overleggen van de periodes waarin je gewerkt hebt. Dat kan door middel van contracten en/of salarisstroken. Soms wordt ook gevraagd om een kopie van je werkvisum. Let op: Bij sommige zorgverzekeraars is het niet mogelijk om achteraf restitutie aan te vragen. In dat geval dien je jezelf tijdens je reis steeds aan- en af te melden.

Informeer bij je zorgverzekeraar

De bovenstaande informatie is slechts een beknopte weergave over het wel of niet aanhouden van je zorgverzekering. Het belangrijkste is, dat je altijd contact opneemt met je zorgverzekeraar om jouw situatie voor te leggen. Je hoort dan van je zorgverzekeraar wat wel of niet mogelijke is en of je jouw verzekering moet aanhouden of opzeggen.

Verzekering voor werken in het buitenland

Of je nu wel of niet je zorgverzekering aanhoudt, het is altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten wanneer je gaat reizen en werken. Ook als je niet gaat reizen maar in het buitenland gaat werken, hebben wij een prima ziektekostenverzekering voor jou.

Denk er ook aan dat het op een normale (doorlopende) reisverzekering niet is toegestaan om te werken in het buitenland. Kom je dan in het ziekenhuis terecht dan kan je dat duizenden euro’s gaan kosten.

Welke reisverzekering en/of ziektekostenverzekering voor jou de beste optie is, hangt af van je persoonlijke omstandigheden:

 • Hoe lang blijf je in het buitenland? Langer of korter dan twee jaar?
 • Wat voor werk ga je doen (zijn er risico’s aan verbonden)?
 • Houd je wel of niet je basiszorgverzekering aan?

Meer informatie over verzekeren en werken in het buitenland? Klik hier: Werken in het Buitenland.

Nu tot 10% korting: Reisverzekering voor werken in het buitenland

Ga je voor maximaal twee jaar naar het buitenland? Dan is een Globetrotter Verzekering een voordelige en goede optie. Je hebt al een Globetrotter verzekering voor heel Europa vanaf € 9,45 per maand. Werken in het buitenland is meeverzekerd.

De Globetrotter Verzekering is speciaal ontwikkeld voor mensen die voor werk of stage naar het buitenland gaan. De verzekering is voor minimaal 1 maand en maximaal 24 maanden af te sluiten. Bij het afsluiten kun je kiezen voor Europa- of werelddekking. Besluit je tussentijds nog langer te blijven? Dan verleng je heel eenvoudig online je verzekering. En als je besluit eerder terug te komen dan verwacht, krijg je een deel van je verzekeringspremie terug, indien je geen schade hebt gehad.

Deze reisverzekering is geschikt voor:

 • Backpackers die gaan werken tijdens hun reis.
 • Wanneer je voor vrijwilligerswerk of ontwikkelingswerk naar het buitenland gaat.
 • Indien je vakantiewerk in het buitenland gaat doen.
 • Voor stagestudie of Au Pair in het buitenland.
 • Voor werknemers die uitgezonden worden naar het buitenland (expat of expatriate).

Bijzonderheden van de Globetrotter Verzekering:

 • Kan voor maximaal 24 maanden worden afgesloten.
 • Bepaal zelf je dekking en betaal nooit teveel.
 • Laptop en iPad goed verzekerd.
 • Keuze uit Europa- of Werelddekking.
 • Wereldwijde hulp, 24 uur per dag bereikbaar.
 • Extra services, zoals de Allianz Global Assistance Reisarts, inentingsadvies, geldservice en Persoonlijke Reisassistent.
 • Risicovolle sporten zijn optioneel mee te verzekeren.
 • Medische kosten (aanvullend of volledig) mee te verzekeren.
 • Ook dekking bij tussentijds verblijf in Nederland (maximaal 21 dagen).
 • Tot 10% jongerenkorting.

(Vrijwilligers)werk of stage? Geen probleem!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken ben je met een doorlopende reisverzekering niet gedekt als je gaat werken of stage lopen. De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance is juist ontwikkeld voor mensen die gaan werken of stage lopen in het buitenland en is daarom de ideale oplossing.

Risicovol werk

De Globetrotter Verzekering is de ideale verzekering als je gaat werken in het buitenland. Je bent uitstekend gedekt als je ‘standaard’ werk gaat doen. Met standaard werk kun je denken aan kantoorwerk of een baantje in de horeca. Ga je meer risicovol werk doen, dan is Allianz Global Assistance de enige verzekeraar bij wie je terecht kunt. Hiervoor betaal je dan wel een toeslagpremie. Wil je weten of voor jouw werk ook een toeslagpremie geldt? Kijk dan hier: Beroepsrisico’s

Let op: Ga je risicovol werk doen en is de toeslagpremie voor jou van toepassing? Dan kun je de verzekering alleen telefonisch afsluiten. Neem dan contact op met Reisverzekeringblog.nl via 055 – 5400408.

Aansprakelijkheid tijdens werk

Als je betaald werk of een stage gaat doen in het buitenland, is je werkgever verplicht een aansprakelijkheidsverzekering voor je af te sluiten voor tijdens je werkzaamheden. Wil je ook naast je werkzaamheden verzekerd zijn voor aansprakelijkheid, dan kies je voor de dekking ‘Aansprakelijkheid’. Tijdens werkzaamheden geldt deze dekking dus nooit. Enige uitzondering hierop is als je vrijwilligerswerk gaat doen, in dat geval ben je ook tijdens de werkzaamheden gedekt voor aansprakelijkheid als je de dekking ‘Aansprakelijkheid’ meeverzekerd. Dan ben je dus ook tijdens vrijwilligerswerk gedekt voor aansprakelijkheid.

Medische kosten volledig meeverzekeren

Als je langere tijd voor werk of stage naar het buitenland gaat, moet je, afhankelijk van jouw situatie, in veel gevallen je zorgverzekering in Nederland opzeggen. Daarom kun je bij de Globetrotter Verzekering een volledige medische kostendekking afsluiten. Zo kom je niet voor onverwachtse grote uitgaven te staan als je naar de dokter moet of in het ziekenhuis wordt opgenomen. Vraag ook advies aan je zorgverzekeraar. Het kan per zorgverzekeraar verschillen of het toegestaan is om je zorgverzekering op te zeggen.

Medische kosten aanvullend meeverzekeren

Deze dekking adviseren we af te sluiten als je de zorgverzekering in Nederland aanhoudt. Je bent dan gedekt voor de kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt. Als de medische kosten in het land waar je naartoe gaat bijvoorbeeld hoger zijn dan in Nederland, vergoedt een zorgverzekeraar vaak maar alleen dat deel wat ze in Nederland aan eenzelfde behandeling kwijt zouden zijn (Nederlands tarief).

Tip: check goed of je de basisverzekering in Nederland mag aanhouden. Neem hiervoor altijd contact op met je zorgverzekeraar. Moet je de basisverzekering opzeggen? Sluit dan de dekking ‘Medische kosten volledig’ af.

Wil je meer weten over het verzekeren van medische kosten? Lees dan: Adviesschema, Medische kosten bij een Globetrotter Verzekering.

Premie voor de aanvullende dekkingen

Je kan de basisdekking, SOS hulpverlening uitbreiden met dekkingen die jij belangrijk vindt. In de onderstaande tabel staan de premies vermeldt. Wil je weten wat jij moet betalen maak dan een vrijblijvende premieberekening.

Maandpremies Globetrotter Verzekering Allianz
Maandpremies Globetrotter Verzekering
ALGEMENE DEKKINGENEUROPA
SOS-Hulpverlening
- Tot 1 jaar
- Langer dan 1 jaar
.
€ 9,45
€ 9,90
Bagage
- Budget
- Uitgebreid
- Compleet
.
€ 2,70
€ 5,40
€ 8,10
Medische kosten
- Aanvullend
- Volledig
.
€ 7,65
€ 26,55
Ongevallen€ 2,48
Rechtsbijstand€ 2,25
Aansprakelijkheid€ 2,70
Aanvullende dekkingen
SOS-autohulp (per polis per maand)€ 6,75
Wintersport en bijzondere sporten€ 2,48
ALGEMENE DEKKINGENWERELD
SOS-Hulpverlening
- Tot 1 jaar
- Langer dan 1 jaar
.
€ 18,-
€ 19,80
Bagage
- Budget
- Uitgebreid
- Compleet
.
€ 3,15
€ 6,30
€ 9,45
Medische kosten
- Aanvullend
- Volledig
.
€ 9,-
€ 31,05
Ongevallen€ 2,48
Rechtsbijstand€ 2,25
Aansprakelijkheid€ 2,70
Aanvullende dekkingen
SOS-autohulp (per polis per maand)€ 6,75
Wintersport en bijzondere sporten€ 2,48
Bovenstaande premies gelden per 1 oktober 2018. Minimale premie is twee maanden. Premies zijn vanaf, maak een premieberekening voor de exacte premie. Je betaalt de premie in 1 keer omdat het een eenmalige verzekering is.

Extra services

Tijdens je verblijf in het buitenland ondersteunt de Globetrotter Verzekering je met verschillende extra services. Innovatieve diensten zoals Geld Service en de Persoonlijke Reis- assistent. De Persoonlijke Reisassistent is onderdeel van de alarmcentrale en helpt 24/7 antwoord te vinden op allerlei reisvragen. De Geld Service is bedoeld voor reizigers in het buitenland die, door bijvoorbeeld verlies of beschadiging van hun bankpas, geen toegang hebben tot hun geld. In dat geval kan Allianz Global Assistance tijdelijk een bedrag beschikbaar stellen via één van de 400.000 kantoren van Western Union wereldwijd. Iedere verzekerde met bagagedekking heeft recht op Geld Service.

Globetrotter verzekering Allianz

Dekkingsoverzicht Globetrotter Verzekering
A. SOS HULPVERLENING
Opsporing- en reddingsacties:Max. € 50.000,- per persoon per gebeurtenis
Repatriëring verzekerde + een reisgenoot:Kostprijs
Reiskosten als gevolg van een ongeval:Kostprijs
Verblijfskosten als gevolg van een ongeval:Max. € 75,- per persoon per dag
Onvoorziene reis- en verblijfskosten i.v.m. oponthoud, natuurgeweld of staking:Terugreiskosten na het einde van de voorgenomen verblijfsduur per openbaar naar Nederland, kostprijs. Extra verblijfskosten max. € 75,- per dag.
Telecommunicatiekosten:Max. € 100,- per persoon per polis
B. ONGEVALLEN
Vergoeding bij overlijden:Standaard € 25.000,- Bij beoefening bijzondere (winter)sport of uitvoering werk met verhoogd risico € 5.000,-
Vergoeding bij blijvende invaliditeit:Standaard € 75.000,- Bij beoefening bijzondere (winter)sport of uitvoering werk met verhoogd risico € 25.000,-
C. BAGAGE
Verzekerd bedrag reisbagage
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
Max. € 1.500,-
Max. € 3.500,-
Max. € 5.000,-
Eigen risico reisbagage per gebeurtenis
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
€ 75,-
€ 50,-
€ 0,-
Vergoeding foto-, film- en videoapparatuur, (spel)computers, mobiele telefoons en andere digitale/elektrische apparatuur
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
.
.
Max. € 350,-
Max. € 500,-
Max. € 750,-
Vergoeding overige items (zoals fietsen, horloges, kledingstukken, zonnebrillen, etc.) per item
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
.
.
Max. € 350,-
Max. € 500,-
Max. € 1.000,-
Vergoeding tijdens reis aangeschafte goederen per item
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
.
Max. € 200,-
Max. € 350,-
Max. € 500,-
Vergoeding van schade aan logies/verblijf
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
Max. € 350,-
Max. € 500,-
Max. € 1.000,-
Contant geld
- Budget:
- Uitgebreid:
- Compleet:
.
Max. € 200,-
Max. € 350,-
Max. € 500,-
D. MEDISCHE KOSTEN (bedragen per persoon per polis)Aanvullend en Volledig
Telefonisch advies van Nederlandse reisarts van Allianz Global Assistance:Gratis
Dokters en ziekenhuiskosten in het buitenland:Kostprijs
Vergoeding tandheelkundige kosten bij spoedeisende hulp:Max. € 250,-
Vergoeding aangeschafte /gehuurde krukken of rolstoel:Max. € 250,-
Eventuele nabehandeling in Nederland:Max. € 1.000,-
Dokters- en ziekenhuiskosten in Nederland tijdens tussentijds bezoek van max. 21 dagen:Max. € 25.000,-
Eigen risico:Max. € 100,-
E. RECHTSBIJSTAND
Europa;Kostprijs
Buiten Europa:Max. € 5.000 bij contractuele geschillen of € 50.000,- voor overige gebeurtenissen
F. AANSPRAKELIJKHEID
Uitkering voor aansprakelijkheid:
In Australie:
Max. € 1.000.000,-
Max. € 1.500.000,-
Het bovenstaande overzicht is slechts een beknopte weergave, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Voor een compleet overzicht van vergoedingen met een toelichting verwijzen wij je naar de verzekeringsvoorwaarden.
Overzicht geldt per 1 oktober 2018

Allianz Global Assistance voor de beste reis- en annuleringsverzekeringen

Allianz Global Assistance is de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld. Zo opereert Allianz Global Assistance op vijf continenten, in 36 landen, waaronder Nederland. De 11.000 eigen werknemers werken samen met ruim 400.000 dienstverleners én een internationaal netwerk van lokale agenten in landen waar Allianz Global Assistance geen eigen vestiging heeft. Zo kunnen ze dag en nacht voor je klaar staan, waar ter wereld je ook bent. Het motto is ‘How can we help?’ Wereldwijd profiteren 250 miljoen verzekerden van de uitstekende dienstverlening van Allianz Assistance. Dat is zelfs 4% van de hele wereldbevolking.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail: naar info@reisverzekeringblog.nl of bel ons: 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) .

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739