vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Ambassade Amman start afnemen van biometrie gegevens Schengenvisum

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Vanaf 10 mei 2012 zullen alle consulaten en ambassades van de Schengen staten in Amman (Jordanië) een nieuwe procedure hanteren voor visum aanvragen.

De consulaire afdelingen zullen vanaf deze datum starten met het afnemen van biometrische gegevens – digitale foto en vingerafdrukken van alle 10 vingers – voor alle visumaanvragen voor registratie in het Visa Informatie Systeem.

Visum Informatie Systeem (VIS)

Het Visum Informatie Systeem (VIS) is een centrale database die het mogelijk maakt om gegevens uit te wisselen met betrekking tot kort-verblijf-visa tussen de landen die het Schengen verdrag hebben ondertekend. Het wordt in toenemende mate geïmplementeerd voor alle EU Schengen consulaten en ambasades wereldwijd. Het VIS heeft als doel het vergemakkelijken van het visumaanvraagproces en de grenscontrole procedures. Daarnaast is het een instrument voor het tegen gaan van valse documenten en identiteitsdiefstal.

Alle visumaanvragers, ongeacht hun nationaliteit, moeten zich persoonlijk melden bij het indienen van hun aanvraag. Zij zullen 1 keer in de 5 jaar hun biometrische data moeten afgeven.

Achtergrond VIS

De landen van het Schengengebied geven jaarlijks 13 miljoen Schengenvisa af en dat aantal zal in de toekomst waarschijnlijk nog stijgen. Het huidige systeem voor de afgifte, het toezicht en de controle van visa kan dergelijke aantallen ternauwernood aan. Dankzij het nieuwe, technisch geavanceerde Visuminformatiesysteem kan een visumaanvraag sneller worden behandeld, kunnen de controles aan de buitengrenzen efficiënter verlopen en worden de grenzen beter beveiligd.

Met het nieuwe systeem zijn een paar klikken voldoende om de werkelijke identiteit van een visumhouder te controleren en zo frauduleus gebruik van visa te voorkomen en bestrijden. Ook kunnen visumaanvragen sneller worden behandeld.

De visumautoriteiten in alle Schengenstaten kunnen VIS-gegevens opvragen, bijvoorbeeld wanneer iemand die al eerder een visum heeft aangevraagd een nieuw visum nodig heeft. Het Visuminformatiesysteem bevat gegevens over alle aanvragen voor Schengenvisa en alle besluiten die de visumautoriteiten naar aanleiding daarvan hebben genomen. Zo kunnen aanvragers sneller en gemakkelijker een nieuw visum krijgen, omdat de autoriteiten kunnen controleren hoe de aanvrager eerdere visa heeft gebruikt en of hij of zij te goeder trouw is.

Een snelle, eerlijke en veilige aanvraagprocedure

De procedure voor het afnemen van vingerafdrukken is eenvoudig. De aanvrager plaatst zijn of haar vingers op een digitale vingerscanner. Wanneer binnen vijf jaar een nieuw visum wordt aangevraagd, zijn nieuwe vingerafdrukken niet nodig: deze worden overgenomen van de eerdere aanvraag die in het VIS is opgenomen. Na vijf jaar worden de vingerafdrukken uit het systeem verwijderd.

Als een visumhouder aan de buitengrens komt, controleren de grenswachten van de Schengenstaten door middel van het VIS zijn of haar identiteit en de echtheid van het visum. Dit helpt visumfraude te voorkomen (bijvoorbeeld wanneer iemand probeert een visum van een ander te gebruiken) doordat snel, veilig en betrouwbaar biometrische controles kunnen plaatsvinden. Bonafide aanvragers, de overgrote meerderheid van de reizigers, kunnen de procedure daardoor sneller doorlopen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739