vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Backpacken, wat moet je weten?

Backpacken, wat moet je weten?
Backpacken, wat moet je weten?

Niets is mooier dan de wereld ontdekken op je eigen manier. Wanneer je besluit met een rugzak rond te gaan reizen heb je alle vrijheid. Veel backpackers bepalen op de dag zelf pas waar ze die avond gaan slapen.

Een backpackreis is vaak niet tot in de details georganiseerd, maar voordat je weg gaat dien je wel op een aantal zaken voorbereid te zijn. Wat moet je weten voordat je besluit met je rugzak op reis te gaan? Welke voorbereidingen moet je treffen? Lees er alles over in dit artikel.

Reis je alleen?

Indien je er voor kiest om alleen te gaan backpacken, ben je vrij om te doen wat je zelf wilt. Je zult merken dat je niet altijd alleen bent, omdat je gemakkelijk contact maak met andere backpackers. Jonge reizigers komen namelijk vaak op dezelfde plekken en je zult snel contact op doen in bijvoorbeeld hostels of cafés.

Alleen reizende vrouwen: wees voorzichtig

Mannen kunnen zo goed als overal op de wereld alleen rond lopen zonder lastig gevallen te worden. Voor vrouwen is het iets moeilijker. In sommige culturen is men niet gewend dat vrouwen alleen reizen. Je zal moeten uitkijken in Islamitische landen, maar ook in Midden- en Zuid-Amerika. Probeer problemen te voorkomen door je bijvoorbeeld niet te schaars te kleden ook al is het warm en oogcontact met mannen te vermijden.

Samen reizen: rekening houden met elkaar

Samen reizen met iemand waarmee je het goed vinden kan is natuurlijk veel gezelliger dan alleen reizen. Maar natuurlijk zullen er ook meningsverschillen en spanningen ontstaan. Probeer dit altijd zo snel mogelijk op te lossen, want je zult toch samen verder moeten. Daarnaast is het ook verstandig om met je medereiziger altijd een plaats en tijd af te spreken waar jullie elkaar ontmoeten mocht je elkaar kwijt raken.

Een andere mogelijkheid is om met een groep te reizen. Het voordeel hiervan is dat je met een groep korting kan bedingen, dus per persoon minder kwijt bent. Het nadeel ervan is dat groepen meer opvallen en er ook vaker mensen naar je toe zullen komen om je een dienst te verkopen.

Geen reisgenoot? Plaats een advertentie

Mocht je niet alleen willen reizen maar geen medereiziger kunnen vinden, dan kun je altijd een contactadvertentie plaatsen. Het reizen met relatief onbekenden brengt natuurlijk wel een zeker vorm van spanning met zich mee. Daarom is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met elkaar over bijvoorbeeld de af te leggen route, overnachten etc.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk met iemand samen te reizen. Zo ben je niet de hele reis alleen, maar heb je uiteindelijk wel de mogelijkheid om ook je eigen gang te gaan.

Tropische gebieden? Neem je een muskietennet mee

Een muskietennet voorkomt dat je door allerlei insecten belaagd wordt tijdens het slapen. Zo’n net weegt bijna niets en kan zeer compact in je rugzak. Je kunt kiezen uit een synthetische of katoenen versie. Ook als je van plan bent om in hotels te gaan slapen is het verstandig er één mee te nemen. Vooral in goedkopere hotels hangen vaak geen muskietennetten of ze zitten vol met gaten.

Uitreisticket vaak verplicht

Als je buiten Europa reist heb je altijd te maken met de douane. Zij zorgen er onder andere voor dat alle in- en uitvoerregels van het land worden nagestreefd. Het is dus belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels.

Veel landen eisen dat je bij binnenkomst ook een uitreisticket en visum hebt, zodat zij de garantie hebben dat jij ook het land weer zal verlaten. Je voldoet aan de eis uitreisticket als je:

  • Een retourticket hebt;
  • een ticket hebt dat vanuit het land naar een ander land vertrekt;
  • in het land bent vanwege een stopover.

Neem niet teveel contant geld mee

Het is niet verstandig veel contant geld bij te hebben. Als je wordt beroofd ben je alles kwijt. Een pinpas of creditcard zou hiervoor een oplossing zijn, maar zorg wel dat je veilig kan pinnen. Mocht je toch veel contant geld meenemen, verdeel dit zoveel mogelijk.

Travellercheques zijn ook een goed alternatief. Het voordeel hiervan is dat ze vervangen kunnen worden als ze gestolen zijn. Het is ook handig om altijd wat contante Dollars mee te nemen. Deze worden bijna overal geaccepteerd.

Haal ruim van te voren de juiste vaccinaties

In veel verschillende landen komen tropische ziekten voor. Het is aan te raden je voor dit soort ongemakken te laten vaccineren. De vaccinaties kun je in je medisch paspoort laten zetten. Dit paspoort kun je aanvragen bij je apotheek. Lees ook eens het artikel ‘Verre reizen en gezondheid’ om te weten welke maatregelen je nog meer kunt nemen.
Een EHBO setje is onmisbaar waar je ook op reis gaat. Zorg dus dat je een EHBO setje meeneemt.

Australië is de populairste backpackbestemming

Australië staat op nummer één als backpackbestemming en is ook zeker aan te raden voor beginnende backpackers. Australië bevindt zich in het continent Oceanië waar je ook nog de backpackbestemmingen Nieuw-Zeeland, Indonesië en Fiji vindt. Vaak worden deze landen in combinatie met Australië bezocht.

Ook Azië is een prima bestemming om te gaan backpacken. Hier kom je aan cultuur niets tekort. Met name de landen in Zuidoost-Azië zijn geschikt om te gaan backpacken. Zoals Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Indonesië, Brunei, Oost-Timor, Maleisië en Singapore.

Oceanië en Azië zijn prima backpackbestemmingen, maar er zijn nog genoeg andere bestemmingen voor rugzaktoeristen. In Zuid-Amerika valt ook genoeg te zien, alleen zal je wat meer problemen onderweg tegen kunnen komen. Ook Europa leent zich prima voor het backpacken, maar Europa is vaak een te dure bestemming voor backpackers.

Een reisverzekering voor Backpackers afsluiten?

Bij ReisverzekeringBlog kun je eenvoudig een backpackers reisverzekering afsluiten bij Allianz Global Assistance.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen voor Backpackers of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739