vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Chikungunya-virus grijpt om zich heen in het Caribisch gebied

Mug-chikungunya Het aantal besmettingen met de tropische ziekte chikungunya neemt extreme vormen aan in het Caribisch gebied. Alleen al op Curaçao zouden inmiddels zo’n 20.000 mensen besmet zijn, schat de GGD; meer dan 10 procent van de bevolking. En dit aantal stijgt in rap tempo.

In Nederland waarschuwt het RIVM vakantiegangers voor het virus. Toeristen doen er goed aan om preventieve maatregelen te nemen. Eenmaal besmet is er niets meer aan te doen.

Gewrichtspijnen

Chikungunyakoorts wordt overgebracht door dezelfde mug die ook het dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar leidt wel tot hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen. De koorts bij de chikungunya-patiënten verdwijnt na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Een vaccin voor het virus is er niet.

De tijd tussen een besmetting door een muggensteek en de eerste ziekteverschijnselen is 1 tot 12 dagen, met een gemiddelde van 3-7 dagen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Na de incubatieperiode ontstaan ziekteverschijnselen als:

  • Plotseling opkomende hoge koorts.
  • Ernstige spier- en gewrichtspijn.
  • Hoofdpijn.
  • Lichtschuwheid.
  • Huiduitslag (rash) die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

De ziekte is te voorkomen door het toepassen van anti-muggenmaatregelen overdag, vooral in de voormiddag en late namiddag. Het wordt geadviseerd om bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid in te smeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet.

Volgens het RIVM is chikungunya geen gevaarlijke infectieziekte waar je aan doodgaat. Maar in combinatie met een zwakke gezondheid kan het wel lijden tot complicaties of sterfte. Vorig jaar oktober dook chikungunya op in het Caribisch gebied. Op Sint-Maarten brak het virus begin dit jaar uit en in juni werd het eerste geval geconstateerd op Bonaire. Op Curaçao werd begin augustus een eerste patiënt geregistreerd.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739