vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Cholera uitbraak op Cuba

Er is een uitbraak van cholera gaande in Cuba. De meeste gevallen worden gemeld in de steden Manzanillo en Bayamo in de Granma provincie, in het zuidoosten van het land.

De overheid heeft sanitaire maatregelen genomen. Het risico voor reizigers is laag.

Cholera uitbraak

Het Ministerie van Volksgezondheid in Cuba heeft op 12 juli jl. bevestigd dat er een cholera uitbraak gaande is, voornamelijk in de provincie Granma (zie kaartje) in het zuid-oosten van het land. Cholera is sinds eind 1800 niet meer voorgekomen op het eiland. Voor reizigers is het risico laag om besmet te worden en zijn er geen speciale maatregelen nodig.

Wat is Cholera?

Cholera wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Vibrio cholerae. De symtomen van cholera zijn: waterige diarree en uitdroging.

Maatregelen tegen Cholerabesmetting

Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kunt u cholera voorkomen. Reizigers doen er in het algemeen goed aan het volgende advies t.a.v. hygiëne en voedselveiligheid op te volgen:

  • drink alleen bronwater afkomstig uit gesloten flessen of gekookt water, waaronder in de vorm van thee en koffie. Ook ijs moet een behandeld zijn;
  • eet alleen voedsel dat goed is gekookt of gebakken en dat nog warm is. Geen salades;
  • eet alleen fruit dat je zelf hebt gepeld;
  • eet niet bij straattentjes en marktkraampjes.

Weinig risico

Ook in landen waar cholera voorkomt loop je als reiziger weinig risico een ernstige vorm van deze ziekte op te lopen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een geringe en kortdurende bescherming. Daarom is vaccinatie tegen cholera niet nodig. In Nederland wordt niet meer tegen cholera ingeënt. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.

Meer informatie: Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)

Wie op reis gaat naar de (sub)tropen wil zo goed mogelijk beschermd zijn tegen ziekten die daar heersen. Voor een goed advies kan je terecht bij je huisarts of vaccinatiebureau in jouw regio. De adviezen die zij geven zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen van het LCR.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739