vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Duitsland: roerige geschiedenis, prachtige vakantiebestemmingen

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Duitsland staat bekend om zijn schitterende natuur, talloze bieren en muziek. Duitsland beschikt ook over veel vakantiegebieden. De Moezel, het Zwarte Woud en Sauerland zijn bij menig vakantieliefhebber bekend. In Duitsland valt voor elk type vakantieganger een prachtige vakantie te beleven. In dit artikel worden een aantal reisadviezen naar Duitsland gegeven.

Reisverzekering afsluiten

Indien je naar Duitsland op vakantie gaat, wordt aangeraden een reisverzekering af te sluiten. Ondanks het feit dat Duitsland relatief gezien, één van de veiligere landen van Europa is. De juiste reisverzekering vergoedt eventuele schade bij diefstal, verlies of beschadiging van eigendommen. Tevens kun je bij calamiteiten 24 uur per dag, 7 dag per week terugvallen op de alarmcentrale.

Veiligheid

Momenteel zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen naar Duitsland. Wees als vakantieganger alert in toeristische gebieden op zakkenrollerij, inbraak, diefstal en soortgelijk kleine criminaliteit. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme. Drukke toeristische gebieden, het openbaar vervoer en grote steden hebben een verhoogd risico. Wees als reiziger waakzaam en neem bij verdachte zaken contact op met de politie.

Legitimatieplicht

Net als in Nederland geldt een legitimatieplicht in Duitsland. De Duitse politie behoudt zich het recht voor om te vragen naar een geldig legitimatiebewijs. Op het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs staat een boete.

Geen gedoogbeleid

In tegenstelling tot Nederland kent Duitsland geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Het in bezit hebben of verhandelen van drugs kan tot hoge straffen leiden. Tussen soft- en harddrugs wordt in Duitsland geen onderscheid gemaakt. Wees als reiziger alert op uw eigendommen op het vliegveld en andere terminals

Verschil Oost- en West-Duitsland

Duitsland is lange tijd verdeeld geweest in west en oost. Het westen was het welvarende deel. Terwijl het oosten het arme deel was. Nog steeds zijn de verschillen in rijkdom te zien. In Oost-Duitsland heerst er een relatief hoge werkloosheid. Ook is er een hoger criminaliteitspercentage. Ga je als vakantieganger naar Oost-Duitsland. Wees dan alerter en ga geen achterstandwijken of industriegebieden in.

Gezondheid en inentingen

Duitsland kent een uitstekende gezondheidszorg. Veel Nederlanders laten zich in Duitsland behandelen vanwege de kortere wachtlijsten. Medische behandeling kunnen in Duitsland duurder uitvallen dan in Nederland.

Inentingen voor Duitsland zijn niet noodzakelijk. Heb je medische klachten of kwalen? Informeer dan zes weken van te voren bij je huisarts. Het kraanwater is drinkbaar.

Europese verzekeringspas

Het is verstandig om gratis de Europese verzekeringspas (EHIC-pas) aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Zorgverleners in het ziekenhuis controleren altijd of je verzekerd bent. Met de Europese verzekeringspas of een reisverzekering kan je dat aantonen.

Milieusticker

Indien je met je auto op vakantie naar Duitsland gaat, moet je een milieusticker aanvragen.  Alleen met deze sticker krijg je toegang tot de stadscentra. Deze milieustickers (Umweltplaketten) zijn te koop bij de ANWB, TÜV Nord of DEKRA. Voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones moet je de website van de Duitse Umweltbundesamt raadplegen.

Winterbanden

In de Duitse verkeerswet staat dat een auto aan winterse weersomstandigheden aangepast moet zijn. Rijd bij ijs, sneeuw en hagel met winterbanden om mogelijke problemen te voorkomen.  Op rijden met zomerbanden tijdens winterse omstandigheden staat 20 euro boete. Indien je het verkeer ophoudt of een gevaarlijke situatie veroorzaakt kun je zelfs een boete van 40 euro krijgen.

Wanneer je betrokken raak bij een ongeval, kan dat grotere consequenties hebben. De Duitse justitie zou je kunnen vervolgen, indien je met zomerbanden reed. Ook als je geen schuld hebt aan het ongeval.

Nederlandse verzekeraars keren bij een ongeluk wel gewoon uit, ook al je schuld hebt. Aanpassing aan winterse weersomstandigheden betekent ook dat je autoruiten schoon zijn en het tankje met ruitensproeierantivries gevuld is.

Sneeuwkettingen

Ook als je op winterbanden rijdt, kunnen sneeuwkettingen soms noodzakelijk blijven. Op sommige bergwegen zijn ze onder bepaalde omstandigheden verplicht. Dit wordt aangegeven met een bord met een wiel met sneeuwketting erop.

Actuele reisadviezen voor Duitsland zijn te vinden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als vakantieganger kun je aan hand van deze actuele reisadviezen je voorbereiden op de vakantie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739