vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Lastminute vakantie en malaria

Lastminute vakantie en malaria

Lastminute vakantie en malaria

Een lastminute vakantie kan een financieel voordeel opleveren. Toch moet je beseffen dat een lastminute vakantie naar een verre bestemming niet altijd een verstandige keuze is. Er zijn namelijk bestemmingen die extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zoals malaria.

Tegenwoordig boekt de consument steeds later zijn vakantie. Er zijn natuurlijk ook Nederlanders die wachten op een aanbieding of een lastminute vakantie. Vooral een lastminute naar een verre bestemming kan risico’s met zich meebrengen. Ga je naar een gebied waar malaria voorkomt dan moet je meestal al drie weken van te voren beginnen met het slikken van malariatabletten. Wanneer je bijvoorbeeld binnen drie weken na je boeking vertrekt, ben je niet volledig beschermd.

Wat is malaria?

Malaria is een infectie veroorzaakt door een parasiet. De besmetting wordt overgebracht door de malariamug. Bij een muggenbeet dringen de malariaparasieten het lichaam binnen. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. Na besmetting zijn is er meestal sprake van koude rillingen, gevolgd door koorts. Vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Hoe kun je malaria voorkomen?

De malariamug steek vooral ’s avonds en ’s nachts. Voorkom dat je gestoken wordt. Slaap onder een klamboe en gebruik een antimuggenmiddel met DEET. In sommige gevallen is het raadzaam om antimalariamiddelen te slikken. Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria.

Raadpleeg altijd je huisarts, GGD, zorgverzekeraar of andere bevoegde instanties over de gezondheidsrisico’s en mogelijke vaccinaties, indien je een verre reis gaat maken.

Malaria in Gambia

Ieder jaar worden Nederlandse reizigers besmet met malaria. Soms omdat ze een lastminte vakantie boeken naar een land waar malaria voorkomt. In 2010 overleden twee Nederlanders aan de gevolgen van malaria. liepen de ziekte op in Gambia. De patiënten verbleven slechts kort in Gambia en gebruikten geen malariaprofylaxe. In voorgaande jaren werden aan het eind van het regenseizoen in Gambia, dat ongeveer loopt van juni tot half september, regelmatig gevallen van malaria gemeld. In 2008 zijn twee reizigers overleden aan de gevolgen van malaria.

Gambia is een risicoland in West-Afrika. Het is een bestemming voor goedkope last-minutereizen dus aantrekkelijk voor veel vakantiegangers. Gambia kent, als één van de weinige landen in West-Afrika, geen verplichte gelekoorts-vaccinatie. Hierdoor bezoeken reizigers minder vaak een vaccinatiebureau voorafgaand aan de vakantie naar Gambia. Hierdoor zijn ze soms ook niet op de hoogte van de malariarisico’s. Reizigers die met ziekteverschijnselen uit Gambia terugkeren, moeten zo snel mogelijk contact opnemen met een arts.

Reisverzekering en malaria

Een aantal reisverzekeraars geeft ook een inentingsadvies als onderdeel van je reisverzekering. Op basis van je reisplan krijg je advies op maat. Verscheidene instellingen, zoals de GGD en de Travel Health Clinic geven die inentingen. In sommige gevallen kun je hiervoor bij je eigen huisarts terecht. De prijzen van inentingen verschillen sterk per instelling, informeer bij je zorgverzekeraar of het onder de dekking van je zorgverzekering valt.

Malariaklachten

In geval van gezondheidsklachten of verschijnselen, tijdens je vakantie in Gambia, dien je direct contact op te nemen met de Alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen de situatie beoordelen en bepalen of repatriëring noodzakelijk is.

Reisverzekering nodig? Sluit hem nu af!

Moet je nog een kortlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 5 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739