vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlanders snakken naar buitenlandse strandvakantie maar zijn nog voorzichtig met boeken

Nederlanders snakken naar buitenlandse strandvakantie maar zijn nog voorzichtig

Nederlanders willen deze zomer gaan genieten van een buitenlandse strandvakantie, maar door corona zijn ze nog voorzichtig met boeken. Een derde van de Nederlanders verwacht alsnog in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo’n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.

​De reissector heeft zo’n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen kunnen nog steeds niet. Zeker 60% van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch denkt 32% dat als er meer duidelijk wordt, 25% als de bestemming veilig is en 19% als zij gevaccineerd zijn, dat zij dan alsnog de intentie hebben om naar het buitenland te gaan.

Vliegvakantie favoriet, autovakantie komt daarna

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46%) al wint eigen vervoer (43%) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57%, auto 32%), maar verleden jaar leverde het al iets in (52%) ten koste van de auto (36%) en dit jaar gaat daar nog een schepje bovenop (vliegtuig 46%, auto 43%). We blijven dichter bij huis en willen flexibel zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38% heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27%, in 2019: 24%).

Strandvakanties scoren beter dan stedentrips

Het GfK-onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42% staan zomerse strandvakanties ver boven stedentrips (12%), sportieve vakanties (10%) en bijvoorbeeld rondreizen (8%). Ook heeft corona invloed op de bestemming; terwijl 26% gewoon de bestemming van zijn keuze kiest, kiest 20% voor een bestemming dichterbij Nederland en 31% kiest voor een locatie in Nederland.

De wijze van boeken: rechtstreeks, via een reisorganisatie, reisbureau of vergelijkingssite en ook het kanaal dat is gebruikt (web, mail, etc.) is in de afgelopen jaren niet veel veranderd. Natuurlijk laat het onderzoek zien dat in 2021 minder is geboekt via het reisbureau, maar dat ligt voor de hand omdat alle reisbureaus lange tijd gesloten zijn geweest.

Reiscertificaat, vaccinatiebewijs of PCR-test geen bezwaar om toch te reizen

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84%), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68%) of een avondklok (56%) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70% ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739