vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Pas op voor hoge onverwachte incassokosten na vakantie

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Consumenten moeten oppassen voor onnodige incassokosten na terugkomst van hun vakantie. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB).

Wetswijziging per 1 juli

De branchevereniging roept consumenten op hun huishoudboekje op orde te hebben voordat zij vertrekken naar hun vakantieadres. Door een wetswijziging die op 1 juli in werking treedt, verandert de regelgeving rondom het innen van incassokosten. Hierdoor kunnen consumenten onnodig geconfronteerd worden met hoge kosten als zij hun rekeningen niet op tijd betalen.

Aanmaningen na vakantie

De wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten, die op 1 juli in werking treedt, moet een einde maken aan de onduidelijkheid rondom het in rekening brengen van incassokosten aan consumenten. Het VCMB verwacht dat bedrijven door de veranderende regels voortaan korter op de bal zullen spelen en in sommige gevallen na veertien dagen direct incassokosten gaan doorberekenen. Consumenten die deze zomer op vakantie gaan en hun huishoudboekje niet op orde hebben voor vertrek, kunnen daardoor bij terugkomst voor een onaangename verrassing komen te staan en aanmaningen op de mat verwachten.

Zomervakantie

De wet schrijft voor dat bedrijven veertien dagen na het verzenden van een eerste aanmaning, waarin de kosten zijn aangekondigd, incassokosten in rekening mogen brengen. Voor deze kosten geldt een staffel die kan oplopen tot 10% van de oorspronkelijke factuur, met een minimumbedrag van 40 euro. Op een rekening van 2.000 euro kan dus tot 300 euro aan incassokosten in rekening worden gebracht. Op een rekening van 10 euro, kan echter al 40 euro aan incassokosten worden gerekend.

“Met de zomervakantie in het vooruitzicht is het voor consumenten extra belangrijk om hun rekeningen voor vertrek te betalen,” zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB. “Mensen die langer dan veertien dagen met vakantie gaan, kunnen anders bij thuiskomst zomaar geconfronteerd worden met tweede aanmaningen en daarmee flinke incassokosten tegemoet zien. Voor vakantiegangers die van een korter verblijf terugkeren, geldt dat zij bij terugkomst direct moeten handelen om incassokosten te vermijden.”

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739