vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Achtergebleven Woonhuis-verzekering

Achtergebleven Woonhuis-verzekering
Achtergebleven Woonhuis-verzekering

Ga je voor langere tijd naar het buitenland en laat jij je huur- of koopwoning achter in Nederland Dan heeft dit vaak verregaande consequenties. Meestal kun je de woning ( inboedel en opstal) dan niet meer verzekeren. Daarvoor hebben wij een oplossing: de OOM Achtergebleven Woonhuis-verzekering.

Je gaat naar het buitenland om er bijvoorbeeld te werken, wonen, een wereldreis te maken of voor langere tijd te backpacken. Of je gaat emigreren en je hebt je huis (nog) niet verkocht hebt. Dan blijft je huis onbeheerd achter. Dat heeft gevolgen voor de dekking van je woonverzekering zoals inboedel en opstal. Verzekeraars accepteren vaak geen particuliere dekking meer indien de eigenaar langere tijd afwezig is, in het buitenland woonachtig is en/of is uitgeschreven is uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Ook bij particulier verhuur is een woonhuis vaak lastig te verzekeren. Met de Achtergebleven Woonhuis-verzekering kun je dit probleem oplossen.

Voordelen van de Achtergebleven Woonhuis-verzekering

Dit zijn de belangrijkste voordelen van de Achtergebleven Woonhuis-verzekering:

 • Jouw onbewoonde of verhuurde woning is goed verzekerd.
 • Geen zorgen over de achtergebleven inboedel.
 • Dekking voor de meest voorkomende schades.
 • Rechtsbijstand mee te verzekeren voor conflicten die met de onbewoonde of verhuurde woning te maken hebben.
 • Direct opzegbaar als je naar Nederland terugkeert of jouw huis verkoopt.

Voor wie is de Achtergebleven Woonhuis-verzekering?

De verzekering is bedoeld voor Nederlanders die voor langere tijd naar het buitenland gaan en:

 • een woning in Nederland onbewoond achterlaten, of;
 • een woning in Nederland tijdens hun afwezigheid verhuren, of;
 • in Nederland een (recreatie)woning aanhouden voor tussentijds verblijf.

Als eigenaar van een koophuis ben je verplicht je woning te verzekeren zolang de hypotheek niet is afgelost. Maar in de praktijk is het vaak lastig om uw woning of inboedel te verzekeren als je niet in de woning verblijft. Jouw verzekering wordt meestal beëindigd als je naar het buitenland vertrekt en je uitschrijft bij de gemeente of als je de achtergebleven woning verhuurt of onbewoond achterlaat.

De Achtergebleven Woonhuis-verzekering biedt hiervoor de oplossing. Zo vertrek je naar het buitenland zonder je zorgen te maken over je achtergebleven woning.

Je kunt de verzekering ook afsluiten als je in Nederland of het buitenland een nieuwe woning betrekt maar je vorige huis nog niet is verkocht.

Wat kun je verzekeren?

Woonhuis en inboedel

De Achtergebleven Woonhuis-verzekering biedt een compleet pakket dekkingen voor schade en opruimingskosten voor onder andere:

 • brand
 • inbraak
 • storm
 • blikseminslag
 • waterschade

Je bepaalt zelf of jij je woonhuis, inboedel of allebei wilt verzekeren. Er geldt een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis. Je hebt geen eigen risico als jouw inboedel door storm beschadigd raakt.

Wil je weten wat en hoeveel je vergoed krijgt? Bekijk dan de polisvoorwaarden (pdf).

Rechtsbijstand

Er kunnen conflicten ontstaan als jouw huis onbewoond of verhuurd is. Bijvoorbeeld een geschil met de buren, onenigheid over het onderhoud of een probleem met de huurders. Je kan daarvoor een rechtsbijstandverzekering afsluiten. De rechtsbijstandverzekering bestaat uit twee rubrieken:

 1. Eigendom van een woning – Deze rubriek biedt dekking voor:
  • geschillen over het onderhoud van de woning;
  • buren gerechtelijke geschillen;
  • geschillen over verzekeringen of bouwvergunningen.
 2. Verhuur van een woning – Je kunt deze rubriek alleen afsluiten als je ook Eigendom van een woning hebt afgesloten. Deze rubriek biedt dekking voor:
  • juridische geschillen met uw huurders;
  • geschillen met de overheid over vergunningen of ontheffingen, die niet onder Eigendom van een woning vallen.

De rubrieken Eigendom van een woning en Verhuur van een woning zijn een aanvulling op de basisdekking van de rechtsbijstandverzekering. Woon je in de Europese Unie of in de Verenigde Staten, dan kun je in plaats van de basisdekking ook kiezen voor de topdekking.

De rechtsbijstandverzekering geldt voor zaken vanaf € 175,-. Je krijgt geen rechtsbijstand voor gebeurtenissen waarvan je al wist toen je de verzekering afsloot.

Waar je op moet letten

Je kunt de verzekering afsluiten als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Woonhuis en inboedel: Je woning ziet er bewoond uit en de tuin is goed onderhouden.
 • Eigendom van een woning: Je bent de enige eigenaar van de woning.
 • Verhuur van een woning: Er is een schriftelijk huurcontract dat op de ingangsdatum van de verzekering nog minstens één jaar doorloopt. Je verhuurt de woning aan één huurder en er is geen sprake van onderhuur of kamerhuur.

Wat kost de Achtergebleven Woonhuis-verzekering

Woonhuis en inboedel

De premie is afhankelijk van het verzekerde bedrag voor je woonhuis en inboedel samen. Je betaalt vier promille over het totale verzekerde bedrag, plus 21% assurantiebelasting.

Voorbeeld: Je sluit de Achtergebleven Woonhuis-verzekering af. Je verzekert je woonhuis voor €150.000,- en je inboedel voor €25.000,-. Het totale verzekerde bedrag is dus €175.000,-. De premie is dan € 700,- ((€ 175.000/1000) x 4). Inclusief 21% assurantiebelasting betaalt je € 847,- per jaar of € 70,58 per maand.

Rechtsbijstand

Dekking
Per jaar
 Basisdekking € 72,60
 + eigendom van een woning € 121,61
 + eigendom en verhuur van een woning € 186,95
 Topdekking € 140,36
 + eigendom van een woning € 189,37
 + eigendom en verhuur van een woning € 254,71

Premie inclusief assurantiebelasting

Achtergebleven Woonhuis-verzekering aanvragen

Je kan de Achtergebleven Woonhuis-verzekering hier online aanvragen. Je geeft aan wat je wilt verzekeren en ontvangt direct een premieberekening.

Vragen?

Heb je vragen over de Achtergebleven Woonhuis-verzekering of andere buitenland verzekeringen voor emigreren, werken, studeren, wereldreizen of van je pensioen te genieten? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739