vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisbranche onbekend met immigratieregel zwangerschap

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers De regel van de Curaçaose Immigratiedienst dat zwangere vrouwen het eiland niet opkomen als ze niet aan kunnen aantonen hoeveel maanden ze zwanger zijn en of ze verzekerd zijn, is onbekend bij de reisbureaus, de Curaçao Tourism Board en luchtvaartmaatschappij KLM. 

Vorige week werd een 27 weken zwangere Nederlandse toerist na aankomst op Hato met KLM de toegang tot Curaçao geweigerd. De reden die door de Immigratiedienst werd genoemd was ‘dat haar zwangerschap zo vergevorderd was dat ze mogelijk op het eiland zou moeten bevallen en dat zou de belastingbetaler geld gaan kosten als ze daar niet voor verzekerd was.’

Financiële verantwoordelijkheid

De grens voor het toelaten van zwangere vrouwen zonder dat er vragen worden gesteld over de verzekering ligt volgens de regels die de immigratiedienst hanteert op zeven maanden (28 weken) zwangerschap. “Omdat het aan de buitenkant moeilijk is te zien hoe lang een vrouw zwanger is hebben we het recht om te vragen om een doktersverklaring”, vertelt een medewerkster.

De medewerkster legt verder uit dat ‘als een vrouw langer dan zeven maanden zwanger is, de immigratiedienst de vliegtuigmaatschappij verantwoordelijk stelt voor eventuele ziektekosten in geval de vrouw op het eiland bevalt en onverzekerd is.’ “Als de vliegtuigmaatschappij daar niet mee akkoord gaat dan sturen we zo’n vrouw terug.”

“Onzin”, reageert KLM-woordvoerster, Simone Wickenhage. “Als vliegtuigmaatschappij zijn wij alleen verantwoordelijk voor de passagier tot aan de immigratiedienst. Het zou toch vreemd zijn als wij ook verantwoordelijk zijn voor wat er tijdens het verblijf in het buitenland gebeurt met een toerist? Dan zijn reisverzekeringen overbodig en kunnen we wel voor ieder ongeval opdraaien.”

Informatievoorziening

KLM adviseert zwangere vrouwen op haar website niet te vliegen als ze 36 weken zwanger zijn. “Meer dan die informatie geven wij onze passagiers naar Curaçao niet mee, want tot vorige week waren wij helemaal niet op de hoogte van de regel die de Curaçaose Immigratiedienst zwangere vrouwen oplegt.”

Ook reisagentschap ATPI, die wereldwijd reizen aanbiedt, zegt ‘nooit eerder van zo’n dergelijke regel te hebben gehoord.’ “Het enige waar wij van op de hoogte zijn is dat vliegtuigmaatschappijen een medische verklaring vragen als vrouwen na de 36ste week van hun zwangerschap willen vliegen”, vertelt manager Karin van den Brand.

CTB-directeur, Ghatim Kabbara, zegt ook ‘niet op de hoogte te zijn van speciale immigratieregels voor zwangere vrouwen, maar voordat hij uitspraken wil doen over de vermeende regels wil hij eerst dieper in de zaak duiken.’ “Als blijkt dat wij geen of onvolledige informatie over deze immigratieregels geven, dan gaan we dat natuurlijk in overleg met de Immigratiedienst aanpassen”, belooft hij.

Bron: RNW.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739