vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizigers Caribisch gebied opgepast voor het chikungunya virus

Mug-chikungunya De door muggen overgedragen ziekte chikungunya zal zich in het Caribisch gebied vestigen en vandaar uitbreiden mogelijk ook naar Europa, daarvoor waarschuwt het RIVM.

Artsen dienen rekening te houden met chikungunya wanneer reizigers met klachten uit het Caribisch gebied terugkomen.

Chikungunya in het Caribische gebied

In december 2013 zijn in het Caribisch gebied de eerste patiënten met chikungunya gediagnosticeerd. Het ging hierbij om twee patiënten van het Franse eiland Saint-Martin. Hiermee begon de eerste uitbraak van chikungunya op het Amerikaanse continent. Sindsdien heeft het virus zich verspreid naar verschillende Caribische eilanden. Gezien de wijdverspreide aanwezigheid van de muggen die deze ziekte kunnen overbrengen, is het te verwachten dat de ziekte zich snel verder zal verspreiden en blijvend zal voorkomen.

Europa

Naast verspreiding in de Caribische regio, moet echter ook rekening gehouden worden met mogelijke introductie van het chikungunya-virus in Europa. Door het intensieve verkeer van personen tussen de Caribische eilanden en Europa zal overdracht van het virus een kwestie van tijd zijn. Artsen dienen daarom niet alleen rekening te houden met dengue (knokkelkoorts) maar ook met chikungunya wanneer reizigers uit deze regio zich met klachten melden.

Chikungunya virusinfectie

Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken (A. aegypti en A. albopictus). De belangrijkste symptomen zijn plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739