vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Het vroegboekseizoen is begonnen: dit zijn dé reistrends voor 2023

de souk40962
Marrakech, de Souk ( Editorial credit: Sopotnicki / Shutterstock.com)

Nederland wil weer massaal op vakantie. Dat is te zien aan de extreme groei in het aantal vroegboekingen voor 2023, aldus Prijsvrij/D-reizen Groep.

De reisorganisatie ging op zoek naar de meest in het oog springende reistrends in de vroeg geboekte vakanties voor 2023.

Vroegboekseizoen eerder van start

In de gemaakte boekingen tot nu toe voor 2023 is te zien dat het tijdstip waarop de Nederlander een vakantie boekt verschuift. Het aantal vroegboekingen is voor de zomervakantie ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en zelfs 4 keer zo hoog als in 2018.

Griekenland erg populair

Al jaren staat Spanje met stip op één als het gaat om (vroeg)boekingen voor de zomervakantie. Dit is nog steeds zo in dit vroegboekseizoen, echter is het verschil met Griekenland héél nipt. Nog nooit werd er zo vaak voor de Griekse gastvrijheid gekozen. De top 5 is compleet met de Canarische Eilanden, Turkije en Italië.

Griekenland is een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige stranden en de rijke culturele erfenis. Het land is bekend om zijn idyllische eilanden, zoals Santorini en Mykonos, met witgekalkte huizen en blauwe koepels. De historische steden zoals Athene en Delphi zijn een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Er is genoeg te doen in Griekenland, zoals wandelen in de bergen, watersporten, of het bezoeken van historische monumenten zoals de Akropolis van Athene of het theater van Epidaurus. De Griekse keuken is ook een hoogtepunt, met specialiteiten zoals moussaka, souvlaki en tzatziki.

Het vroegboekseizoen is begonnen: dit zijn dé reistrends voor 2023
Griekenland

Verre reizen

In de top 10 meest geboekte bestemmingen voor de zomer van 2023 komen ook landen buiten Europa in zicht. Dit vroegboekseizoen zijn de nieuwkomers, vooral reizen naar de Verenigde Staten, Thailand en Indonesië. Voor de Verenigde Staten gaat het vooral om een stedentrip naar New York, men kan niet wachten om de ‘Big Apple’ met eigen ogen te zien nu de beperkende coronamaatregelen zijn opgeheven. Voor een verre reis buiten Europa richt de Nederlander zich dit vroegboekseizoen vooral op Azië. Met name het Indonesische eiland Bali mag zich verheugen op veel Nederlandse vakantiegangers dit jaar.

Een stedentrip als ontdekkingsreis

Er is een flinke stijging te zien in het aantal stedentrips. Waar het aandeel vroeg geboekte stedentrips voor 2022 nog 8,6% was van alle boekingen, is dit voor 2023 gestegen naar een aandeel van 13,7% van alle vroegboekingen. Er is dus sprake van een flinke stijging in de populariteit van stedentrips waarbij de vakantieganger op ontdekking wil in een leuke stad. Topfavoriet voor een stedentrip in 2023 is zeer opvallend Marrakech, gevolgd door Valencia, Rome, Lissabon en New York.

Marrakech, ook wel bekend als de Rode Stad, is een populaire bestemming voor stedentrips vanwege de unieke en boeiende cultuur en geschiedenis. De stad heeft een rijke historie, is bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder de Koutoubia Moskee, Bahia Paleis en de Saadian Tombs. Bezoek zeker ook de Souk, een traditionele arabische markt waar bezoekers kunnen ronddwalen tussen de kraampjes met handgemaakte goederen, zoals goud, zilver, leer en stoffen. Er zijn ook tal van eetgelegenheden waar bezoekers kunnen proeven van de heerlijke Marokkaanse keuken.

Vliegen vanaf een regionale luchthaven of vanuit Duitsland

Van de boekingen die tot nu toe gemaakt zijn voor 2023 vliegt slechts 33% vanaf Schiphol. Men kiest steeds vaker voor een vakantie met een vlucht vanaf een regionale vertrekluchthaven, zoals Eindhoven en Rotterdam. Uit de vroeg geboekte reizen blijkt tevens dat een vliegvakantie met vertrek vanaf Duitsland in trek is. Bijna 31% kiest in het vroegboekseizoen voor een vakantie met vertrek vanaf Düsseldorf, Keulen, Weeze of Münster.

Luxe vakanties worden meer gewaardeerd

Dat ziet de reisorganisatie terug aan het belang dat men hecht aan een type hotelkamer. Zo zijn het aantal reserveringen voor een hotelkamer met een privé zwembad of een swim-up kamer (met directe toegang tot het zwembad) enorm gestegen.

Al met al kent de gemiddelde reissom voor een vakantie komende zomer een exceptionele groei van 45% ten opzichte van 2022. Ook in vergelijking met de boekingswaarde in 2019 (vóór corona) is er sprake van een verdubbeling. Daarnaast is ook de gemiddelde reissom van stedentrips gegroeid met 12% dat er onder meer voor zorgt dat de groei uitkomt op 17% op de reissom voor alle boekingen tot nu toe voor 2023

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739