vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Aswolk en annuleringsverzekering tijdens de zomervakantie

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? Afgelopen maandag werden duizenden passagiers weer de dupe door de sluiting van het Nederlandse luchtruim vanwege de aswolk. Experts verwachten dat de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull nog maandenlang, misschien zelfs jaren, actief zal zijn. Er wordt zelfs gevreesd dat er nog meerdere vulkanen, zoals Katla, zullen uitbarsten in IJsland. Reizigers zullen in de toekomst nog wel vaker last hebben van oponthoud door asdeeltjes in de lucht.

Autovakanties
In april is het aantal boekingen van zomervakanties ten opzichte van vorig jaar afgenomen. Men verwacht dat meer vakantiegangers dit jaar voor zekerheid kiezen en daarom met de auto op vakantie zullen gaan. Zo loop je immers niet het risico dat je vakantie niet door kan gaan, omdat het luchtruim gesloten wordt door één of andere stofwolk.

Toch met het vliegtuig
Maar niet voor iedereen is een autovakantie weggelegd. Het gemak om binnen een paar uur op een zonnige bestemming te zijn, is voor velen een reden om toch met het vliegtuig op vakantie te gaan. In dat geval zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op dient te letten, om gedekt te zijn voor de financiële gevolgen wanneer je niet kunt vliegen.

Annuleringsverzekering voor vertraagde vlucht
Bij een geplande vakantie van langer dan drie dagen heb je met een annuleringsverzekering recht op vergoeding bij vertraging vanuit Nederland. Dit is geldig voor een vertraging van meer dan acht uur.

Let er wel op dat je een annuleringsverzekering altijd afsluit binnen zeven dagen na boeking van de reis. Na deze periode is het nog wel mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten, maar gelden er vaak andere voorwaarden. Neem hierover contact op met je reisverzekeraar.

Ga je meerdere keren per jaar op vakantie, dan is het waarschijnlijk voordeliger en gemakkelijker om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Vlucht geannuleerd
Wanneer de vlucht is geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij biedt de annuleringsverzekering geen dekking. In dit geval zul je contact op moeten nemen met de luchtvaartmaatschappij of touroperator. Zij kunnen je de mogelijkheid bieden om de vlucht om te boeken of (een gedeelte van) je geld terug te krijgen.

Samengestelde reis
Steeds meer reizigers boeken hun vakantie via het internet en stellen zelf hun reis samen. Bijvoorbeeld door een losse ticket te kopen en apart het hotel te boeken. In dat geval dien je goed op te letten of alle onderdelen van de reis wel verzekerd zijn. Mocht het zo zijn dat je vlucht geannuleerd is, dan kun je ook geen gebruik maken van de geboekte accommodatie op je vakantiebestemming. Doorgaans valt dit niet standaard onder de annuleringsverzekering. Met een beetje geluk kun je een compromis sluiten met de eigenaar van de accommodatie, maar dat is niet altijd het geval.

Wanneer je bij je annuleringsverzekering de dekking ‘samengestelde reis’ hebt afgesloten, worden deze kosten wel vergoed door de reisverzekeraar. Indien één van de geboekte onderdelen onvoorzien uitvalt, zijn de overige onderdelen verzekerd. Let er wel op dat deze dekking vaak apart afgesloten dient te worden. Bij sommige reisverzekeraars is het zelfs niet mogelijk om deze dekking af te sluiten. Vakantiegangers die zelf een reis samenstellen dienen hierover te informeren bij hun reisverzekeraar. De dekking ‘samengestelde reis’ wordt onder andere bij AEGON, ANWB, Europeesche en Unigarant aangeboden.

Reisverzekering
Maar naast de annuleringsverzekering biedt ook de reisverzekering uitkomst bij problemen door de aswolk. Mocht je in het buitenland stranden, dan worden extra reis- en verblijfskosten vergoed. Een kortlopende reisverzekering blijft tijdens deze periode gewoon van kracht.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739