vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Duitsland steeds populairder als vakantiebestemming voor Nederlanders

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers

Het toerisme naar Duitsland blijft zich positief ontwikkelen. Na een uitstekende start van 2012 laat het gehele eerste kwartaal forse groeicijfers zien. Het merendeel van de Duitsland-bezoekers komt uit Europa, waarbij Nederland traditioneel op kop ligt, zo meldt het Duits verkeerbureau.

Volgens het ‘Statistisches Bundesamt’, het Duitse bureau voor statistiek, is het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten van januari t/m maart met ruim 10 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er 12,3 miljoen buitenlandse overnachtingen geregistreerd. Voor die groei zijn opnieuw de belangrijkste herkomstmarkten verantwoordelijk. “Het vakantieland Duitsland blijft zeer stabiel groeien,” zegt Ernst Burgbacher, staatssecretaris van het Duitse ministerie van Economie en Technologie en verantwoordelijk voor middenstand en toerisme.

Nederland belangrijk voor groei

Het grootste deel van de buitenlandse gasten komt uit Europa, waarbij Nederland van oudsher de belangrijkste herkomstmarkt vormt. In het eerste kwartaal van 2012 noteerde het Statistisches Bundesamt een groei van 9,5 procent van het aantal Nederlandse overnachtingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal hebben liefst 1,6 miljoen Nederlandse vakantiegangers in Duitse accommodaties met minstens tien bedden overnacht.

“Deze ontwikkeling laat zien dat Duitsland steeds meer meetelt als wintersportbestemming”, aldus Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. De ANWB meldde in november 2011 al dat Duitsland voor Nederlandse wintersporters op nummer twee staat. Klare: “In het najaar lanceren we een uitvoerige campagne, waarbij wintersport als nieuw onderdeel op onze website www.germany.travel centraal staat. Zo kunnen we Nederlanders informeren over de vele mogelijkheden voor een wintervakantie in Duitsland.”

Buitenlands toerisme boost voor Duitse economie

Buitenlandse toeristen dragen aanzienlijk bij aan de totale toeristische omzet. Dat blijkt uit een recente studie van het ‘Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung’, het Duitse instituut voor economisch onderzoek. “Buitenlandse gasten geven op reis 34,1 miljard euro per jaar in Duitsland uit, bijna een derde van de totale toeristische bestedingen,” aldus Petra Hedorfer. Deze tendens zet zich ook dit jaar voort. Zo is er volgens de jongste cijfers van de financiële dienstverlener Global Blue in het eerste kwartaal van dit jaar al 364 miljoen euro aan taxfree-aankopen geregistreerd: een groei van ruim 50 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het meest kooplustig blijken de Russische gasten: zij zijn verantwoordelijk voor 30 procent van de totale taxfree-uitgaven in het eerste kwartaal. Zij worden op de voet gevolgd door Chinese toeristen, die 27 procent voor hun rekening nemen. Het liefst winkelen buitenlandse toeristen in München, Frankfurt en Berlijn. In deze steden werden in het eerste kwartaal van dit jaar 22 respectievelijk 21 en 15 procent van alle taxfree-aankopen gedaan.

Nederlanders op zesde plaats qua uitgaven

Nederlanders gaven in 2011 in totaal 1,3 miljard euro uit aan hun vakanties in Duitsland, zo blijkt uit de World Travel Monitor 2011 von IPK International in München. Dat komt neer op een bedrag van 269 euro per persoon per reis voor uitgaven aan eten, drinken, overnachtingen en transport. Voor een overnachting gaf de Nederlander gemiddeld 53 euro uit. Daarmee komt Nederland op de zesde plaats wat de toeristische uitgaven in Duitsland betreft. Op nummer een staan de Zwitsers met een bedrag van 2,7 miljard euro.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739