vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Eurocross meldt explosieve stijging van rabiës meldingen: hoe veilig ben je op reis?

rabies 718906762

Het aantal meldingen van mogelijke rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, stijgt snel. Dit jaar heeft Eurocross Assistance, een alarmcentrale, al 499 meldingen gekregen over mogelijke rabiës. Bij 57 van deze meldingen ging het om kinderen.

Dit is een toename van 56% vergeleken met vorig jaar. Als iemand besmet raakt met rabiës en niet snel behandeld wordt, is de ziekte dodelijk. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je mogelijk bent besmet en hoe je besmetting kunt voorkomen. Eurocross besteedt deze week extra aandacht aan deze ziekte vanwege Wereld Rabiësdag.

Rabiës is een gevaarlijke ziekte die mensen over de hele wereld treft. Elk jaar sterven meer dan 60.000 mensen aan deze ziekte. Mensen kunnen besmet raken als ze worden gebeten door dieren zoals honden, katten, vleermuizen en apen die het virus dragen. Ook een krab of een lik van zo’n dier kan tot besmetting leiden. In landen waar de ziekte veel voorkomt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met dieren. Voer ze niet en raak ze niet aan. Als je denkt dat je misschien bent besmet, moet je meteen behandeld worden. Bel de alarmcentrale en was de wond goed met zeep en water.

Rabiës komt in bijna 150 landen voor. Veel van de meldingen die Eurocross heeft ontvangen, komen uit Indonesië, Thailand en Griekenland. Het is vreemd dat er zoveel meldingen uit Griekenland komen, omdat het daar eigenlijk veilig is. Maar het laat wel zien dat mensen alert zijn op de symptomen en dat is goed. Als je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met Eurocross.

Als je naar een gebied reist waar veel rabiës voorkomt, is het een goed idee om je van tevoren te laten inenten. Als je dan wordt blootgesteld aan het virus, heb je maar twee injecties nodig die makkelijker te vinden zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739