Toeristen moeten oppassen voor een mogelijke besmetting met hondsdolheid in het noorden en centrale deel van Griekenland, zo valt te lezen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Sinds eind 2012 is er een toename van het aantal meldingen van hondsdolheid (rabiës) onder zowel wilde, maar ook onder huisdieren in het noorden en centrale deel van Griekenland. Dit is bijzonder omdat Griekenland sinds 1987 rabiës vrij is verklaard.
Wat is rabiës?
Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabd door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Pas daarom altijd op niet te dicht bij deze dieren in de buurt te komen.
Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. Vervolgens kunnen hetzij hyperactiviteit en krampen, hetzij verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Maatregelen tegen rabiës
Vermijd zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar rabiës voorkomt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn je tegen rabiës te laten vaccineren. Wanneer je bent gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet:
- Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
- Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
- Roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit vijf injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiësimmunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies.
- Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
- Stel je huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.
Tip van Reisverzekeringblog.nl: Ga je op reis naar Griekenland? Sluit dan altijd een reisverzekering af met dekking voor medische kosten.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.