vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Lijst met visumplichtige landen voor een Schengenvisum

Lijst met visumplichtige landen voor een schengenvisum Wanneer een buitenlander korter dan 90 dagen in Nederland zal verblijven, bijvoorbeeld voor een partner- of familiebezoek, dan heeft hij of zij afhankelijk van de nationaliteit een Schengenvisum nodig.

Hiermee hebben zij vrij toegang tot Nederland en andere Schengenlanden.

Lijst met visumplichtige landen

Mensen met een nationaliteit die voorkomt op de lijst van visumplichtige landen moeten een visum aanvragen voor een kort verblijf (korter dan 90 dagen) in Nederland. Dit visum heet een Schengenvisum, C-visum of toeristenvisum.

Zie hier de lijst met visumplichtige landen:

Afghanistan Algerije Angola
Armenië Azerbeidzjan Bahrein
Bangladesh Belarus Belize
Benin Bhutan Bolivia
Botswana Burkina Faso Burundi
Cambodja Centraal-Afrikaanse Republiek China
Comoren Congo Cuba
Democratische Republiek Congo Djibouti Dominicaanse Republiek
Ecuador Egypte Equatoriaal-Guinea
Eritrea Ethiopië Fiji
Filipijnen Gabon Gambia
Ghana Guinee Guinee-Bissau
Guyana Haïti India
Indonesië Irak Iran
Ivoorkust Jamaica Jemen
Jordanië Kaapverdië Kameroen
Kazachstan Kenia Kirgizië
Koeweit Laos Lesotho
Libanon Liberia Libië
Madagaskar Malawi Maldiven
Mali Marokko Mauritanië
Mongolië Mozambique Myanmar/Birma
Namibië Nauru Nepal
Niger Nigeria Noord-Korea
Oeganda Oezbekistan Oman
Pakistan Papoea-Nieuw-Guinea Qatar
Rusland Rwanda Sao Tomé en Principe
Saudi-Arabië Senegal Sierra Leone
Somalië Sri Lanka Sudan
Suriname Swaziland Syrië
Tadzjikistan Tanzania Thailand
Togo Tsjaad Tunesië
Turkije Turkmenistan Vietnam
Zambia Zimbabwe Zuid-Afrika
Zuid-Sudan

Geldig in alle Schengenlanden

Een Schengenvisum is 90 dagen geldig binnen een periode van zes maanden. De termijn van zes maanden begint op het moment dat iemand voor het eerst het Schengengebied betreedt. De vrije termijn is op 2 manieren te gebruiken:

  • De 90 dagen kunnen in één keer gebruikt worden. De buitenlandse gast verblijft dan 90 dagen aaneengesloten in het Schengengebied. Hierna moet hij of zij weer 90 dagen buiten het Schengengebied verblijven om opnieuw in aanmerking te komen voor een Schengenvisum. Het visum moet dan weer opnieuw worden aangevraagd.
  • De 90 dagen zijn ook te verspreiden in 180 dagen. De buitenlander verliest resterende dagen wanneer hij niet de gehele 90 dagen in 180 dagen verbruikt. Na 180 dagen moet hij het Schengengebied verlaten, voor bijvoorbeeld 1 dag. Zodra hij weer terugkeert naar het Schengengebied, start de nieuwe vrije termijn van 90 dagen in 180 dagen. Hij moet dan wel een ‘multiple entry’ visum hebben. Na de 180 dagen moet hij weer een nieuw visum aanvragen.

Een Schengenvisum is geldig in alle landen die zijn aangesloten bij het Schengenverdrag.

Aanvragen Schengenvisum

Als Nederland het hoofddoel is van de reis, kunnen buitenlandse gasten een Schengenvisum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als iemand door meerdere landen in Europa reist, zonder duidelijk hoofddoel, moet hij of zij een visum aanvragen bij het eerste Schengenland dat word bezocht. De visumplichtige persoon moet een aanvraagformulier voor een visum voor verblijf van korter dan 90 dagen inleveren bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst. De aanvrager moet rekening houden met de voorwaarden voor aanvraag van een Schengenvisum.

Kosten Schengenvisum

Een Schengenvisum kost € 80. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud kost een visum kort verblijf € 40 en voor kinderen tot 6 jaar is een visum kort verblijf gratis. Voor onderdanen uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Oekraïne en Rusland geldt een lager tarief van € 35. Deze landen hebben een visumfacilitatieovereenkomst gesloten met de EU. Het bedrag moet betaald worden bij de ambassade of het consulaat om de aanvraag in behandeling te laten nemen. De ambassade of het consulaat kan indien nodig extra kosten in rekening brengen zoals, faxkosten.

Reisverzekering voor Schengenvisum verplicht

Sinds 1 juni 2004 is het verplicht om een medische reisverzekering af te sluiten voor een Schengenvisum. Deze reisverzekering moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale visumperiode.
  • De reisverzekering moet geldig zijn in alle Schengenlanden (minimaal Europadekking).
  • De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringskosten en medische kosten.
  • De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Reisverzekering voor visumaanvraag afsluiten

Je kunt hier, op de website van Reisverzekeringblog.nl, snel eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een Schengenvisum. Wij bieden je de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance.

De polis ontvang je binnen 24 uur per e-mail en kan je doorsturen naar je buitenlandse gast.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Meest gestelde vragen over een visumreisverzekering

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in het buitenland?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en de buitenlandse gast is de verzekerde.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar het buitenland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast. Wij verzenden de polis tevens per post.

Vraag: Kan ik een Engelstalige verklaring krijgen dat ik deze verzekering heb afgesloten?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail met het polisnummer en je gegevens. Wij zorgen dan voor een Engelstalige verklaring.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Mijn vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vragen?

Heb je andere vragen over een reisverzekering voor een Schengenvisum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739