Vorige week heeft de Nederlandse Ambassade in Paramaribo een campagne gelanceerd om Surinamers er op te wijzen eerder een Schengenvisum voor Nederland aan te vragen.
De campagne heet “No Wakti” en wordt ondersteund met radiospotjes en een website. Volgens de Ambassade is er een mentaliteitsverschil tussen Surinaamse en Nederlandse reizigers. Surinamers wachten vaak tot op het laatste moment, met als gevolg dat er teleurstellingen ontstaan. Het kan gebeuren dat tijdens de piekperiode in de zomer en vakantieperiodes er geen visum verstrekt kan worden. Door tijdig een afspraak met de Ambassade te maken is dit te voorkomen. Met de “No Wakti” campagne biedt de Nederlandse Ambassade de reizigers uit Suriname de mogelijkheid om 12 maanden voor de voorgenomen vertrekdatum een aanvraag te doen.
Waarom NO WAKTi?
Een visum voor Nederland moet tijdens een persoonlijk gesprek op de ambassade in Paramaribo worden aangevraagd. Tijdens dat bezoek levert de aanvrager ook de documenten in die voor de aanvraag nodig zijn.
Om lang wachten op de ambassade en overbelasting van het verwerkingssysteem te voorkomen, vraagt de ambassade om nu alvast een datum te reserveren voor een visumaanvraag.
Ieder jaar zet de Nederlandse ambassade tijdens de piekperiode extra personeel in om de visumaanvragers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch komt het voor dat mensen te laat zijn met het maken van hun afspraak. De agenda is dan al vol waardoor de aanvraag niet meer op tijd kan worden ingediend. Er kan dan geen visum meer worden afgegeven. Om die teleurstelling te voorkomen vraagt de Ambassade om de datum voor een afspraak nu al vast te leggen.
Een Schengenvisum voor Nederland aanvragen
Een Schengenvisum voor Nederland aanvragen, kan eenvoudig op de website van de ambassade:
- De visumaanvrager kiest nu alvast een datum voor een afspraak op de ambassade om de aanvraag in te dienen.
- De visumaanvrager download de benodigde formulieren van onze website of haalt ze op bij de ambassade.
- De visumaanvrager bereidt thuis rustig de aanvraag voor en maakt de documenten in orde.
- De visumaanvrager dient op het afgesproken tijdstip de aanvraag in op de ambassade.
- Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan ligt het visum vijf werkdagen na de indiening klaar.
De visumaanvrager heeft na afgifte van een visum drie maanden de tijd om te vertrekken. Bijvoorbeeld: je wilt reizen op 1 september. Dat betekent dat een afspraak voor het indienen van de visumaanvraag niet eerder dan op 1 juni kan plaatsvinden. (Als je een afspraak op een eerdere datum zou plannen dan valt de datum van afgifte van het visum immers buiten de periode van drie maanden. Het visum is dan al verlopen voordat men vertrekt.) Men kan de afspraak op 1 juni (of daarna), al maanden van tevoren maken; bijvoorbeeld in februari of maart. Maak de afspraak zo vroeg mogelijk om er zeker van te zijn dat je het visum op tijd hebt.
Wil je een visumaanvraag indienen?
Zorg er dan voor dat:
- Je alle benodigde documenten bij je hebt.
- De documenten correct en volledig zijn ingevuld.
- Je paspoort nog minimaal drie maanden geldig is na de verloopdatum van het visum.
- De vertrekdatum valt binnen drie maanden na afgifte van het visum. (De geldigheidsperiode van het visum gaat pas in op het moment dat je Nederland binnenkomt.)
Checklist van de vereiste documenten
Om de visumaanvraag goed te laten verlopen dienst de aanvrager deze checklist te gebruiken:
- Zorg voor € 60,00 voor de visumaanvraag.
- Geldig paspoort.
- Eén (1) recente pasfoto (niet plakken, recht van voren, lichte achtergrond, niet ouder dan 6 maanden).
- Schengenvisum-aanvraagformulier (volledig ingevuld en ondertekend).
- Checklist formulier (ingevuld en ondertekend).
- Bijlage A-formulier (volledig ingevuld en ondertekend).
- Recente, originele gelegaliseerde uitnodiging (volledig ingevuld, mag niet ouder zijn dan 3 (drie) maanden).
- Recente salarisstroken van de referent (van de afgelopen 3 maanden).
- Kopie paspoort van de referent en partner.
- Bij minderjarige kinderen (tot 21 jaar) verklaring van toestemming van de ouders + kopie van de ID/paspoort/rijbewijs.
- Werkgeversverklaring. Indien eigen bedrijf, een uitdraai van KKF of vergunning.
- Indien je alles of een gedeelte zelf betaalt, recente salarisstroken en bankafschriften + kopie.
- Kopie familieboekje of een gezinsuittreksel voor degene die geen familieboek heeft.
- Bij doorreis, een reisschema + visum van het land van bestemming.
- Kopie medische reisverzekering (minimale dekking € 30.000,-).
- Waiver-formulier (ingevuld en afgeknipt, indien het een drop-off aanvraag betreft).
Medische reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten
Je kunt hier, op de website van Reisverzekeringblog.nl, eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een visum.
Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.
Meest gestelde vragen over een visum reisverzekering
Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in Suriname?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en de buitenlandse gast is de verzekerde.
Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen en de polis nog niet is ingegaan, betalen wij de volledige premie terug.
Vraag: Kan ik de polis opsturen naar Suriname zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast. Wij verzenden de polis tevens per post.
Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.
Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.
Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.
Vraag: Mijn Surinaamse gast is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.
Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.
Vragen?
Heb je andere vragen over een visum reisverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringkorting.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.
Er zijn 4 reacties