vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
 • Allianz

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Bezoek uit Rusland: Schengenvisum voor Nederland aanvragen

Bezoek uit Rusland: Schengenvisum voor Nederland aanvragen

Bezoek uit Rusland: Schengenvisum voor Nederland aanvragen

Lees hier informatie over de procedure voor een visumaanvraag voor Russische bezoekers aan Nederland.

Wil je familie, vrienden of een partner uit Rusland over laten komen, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd. Onderdanen van de Russische federatie zijn visumplichtig voor Nederland en andere Schengenlanden.

Nederlandse vertegenwoordigingen in Rusland, Oezbekistan en Turkmenistan

In Rusland heeft het Koninkrijk der Nederlanden een ambassade in Moskou, een consulaat-generaal in Sint Petersburg en een honorair consulaat in Yuzhno-Sakhalinsk. Het ambtsgebied van de Nederlandse ambassade beslaat ook Oezbekistan en Turkmenistan. In zowel Tashkent als Ashgabat is er een honorair consulaat.

Adres Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland

 • Kalashny Pereulok 6, 115127 Moskou
 • E-mail: mos@minbuza.nl
 • Telefoon: +7 495 797 2900
 • Fax: +7 495 797 2904
 • Website: rusland.nlambassade.org/

Openingstijden

 • Maandag t/m vrijdag 09.00-13.00 en 14.00-17.00 uur
 • Openingstijden consulaire afdeling: 09.00 – 12.15 uur (VISA alleen op afspraak, via internet)
 • Contact: mos-ca@minbuza.nl of tel: +7 495 797 2970 (13.30 – 16.00 uur)

Visumaanvraag via VFS Global

De Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland, heeft een overeenkomst met het bedrijf VFS Global (Visa Facilitation Service) om de visumaanvragen voor Nederland administratief af te handelen. De website van VFS is bedoeld om informatie te verschaffen over het visumaanvraagproces voor Russen die naar Nederland willen komen. De informatie is Engelstalig. Meer informatie: VFS Global

Indien je een visumaanvraag voor jouw familie of een partner wilt indienen wordt je geadviseerd de informatie op deze website goed te lezen. De richtlijnen, zoals op deze site weergegeven, zijn er om je te helpen. Dit voorkomt dat uw aanvraag onvolledig is of niet in behandeling genomen kan worden.

Aanvraagprocedure visum

Wanneer je gebruikt maak van een visumaanvraag via VFS Global moet de visumaanvrager hiervoor administratieve kosten betalen, deze bedragen 1000 Roebels (inclusief BTW). Deze komen bovenop de reguliere kosten voor een visumaanvraag.

Het is mogelijk om het paspoort inclusief visum per koerier thuis te laten bezorgen in Rusland. Aan deze optionele service zijn kosten verbonden.

De visumkosten, servicekosten en de koeriersvergoeding zijn contant verschuldigd en moeten betaald worden bij het indienen van een visumaanvraag. Deze kosten worden niet gerestitueerd. Alle visumaanvragen moeten worden ingediend door de aanvrager persoonlijk. Echter, hier van kan worden afgeweken in de volgende gevallen:

 • Voor Russische kinderen tot 11 jaar oud.
 • Voor personen uit Rusland, die in de laatste drie jaar al twee maal een Schengenvisa hebben gekregen (meer informatie op de website van VFS Global).

Een Schengenvisum voor Nederland aanvragen kan bij de volgende visumaanvraagcentra in Rusland:

 • Moskou, Shchipok str, gebouw 11, blok 1, 115054. Telefoon: +7 495 276 25 17 E-mail: info@netherlandsvac-ru.com.
 • Yekaterinburg 620075, Yekaterinburg, Karla Libknekhta 22, office 313 Telefoon: +7 343 311-28-17 E-mail: info@netherlandsvac-ru.com.
 • Rostov-on-Don, Semashko pereulok 117g, Rostov-on-Don, 344018 Telefoon: +7 (495 ) 276 25 17 E-mail: info@netherlandsvac-ru.com.
 • Kazan, Tazi Gizzata straat, Kazan, 420111 Telefoon: +7 (495) 276 25 17 E-mail: info@netherlandsvac-ru.com.

Visumaanvragen kunnen worden ingediend bij de centra voor visumaanvragen in Moskou, Yekaterinburg, Rostov-on-Don en Kazan. De status van de visumaanvraag zal bekend zijn, na vier werkdagen. Behalve voor nationaliteiten die moeten worden doorgestuurd naar het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals onderdanen van Wit-Rusland, waarvoor een minimum van zeven werkdagen geldt. Russische visumaanvragers kunnen de status van hun aanvraag ook volgen door in te loggen op www.netherlandsvac-ru.com

Russische onderdanen kunnen een visum aanvragen via het Online Afspraken Systeem van het Visa Service Centre (voor Nederlandse ambassade in Moskou).

Benodigde documenten voor een visumaanvraag

Voor een privébezoek aan Nederland kan je familie, vriend of partner uit Rusland een Visum Kort Verblijf (Schengenvisum) aanvragen. Dit visum wordt ook wel een toeristenvisum genoemd. Hiervoor zijn onder andere de volgende documenten verplicht:

 • Volledig ingevuld en ondertekend visumaanvraag formulier.
 • Twee recente paspoort foto’s.
 • Paspoort minimaal drie maanden geldig na afloop van de duur van het gewenste visum.
 • Reisverzekering geldig voor alle Schengenlanden met een minimale dekking van € 30.000, – voor urgente medische behandeling, opname in het ziekenhuis en repatriëring.
 • Officiële schriftelijke door de gemeente gelegaliseerde garantverklaring/uitnodiging van de referent.

De complete lijst met benodigde documenten staan op de website van VFS Global.

Denk ook aan de verplichte reisverzekering!

In maart 2004 is in EU-verband in Brussel besloten om vanaf 1 juni 2004 een verplichte reisverzekering in te stellen als voorwaarde voor het verstrekken van een Schengenvisum. Dit betekent dat iedereen in Rusland die een visum aanvraagt dient te beschikken over een reisverzekering voor de gehele reisperiode in Schengen, de verzekering dient een minimale dekking te bieden van € 30.000,- inclusief medische – en repatriëringskosten.

Reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten

Komt er familie of een partner uit Rusland naar Nederland? Of vraag je een Schengenvisum aan? Je kunt hier eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een visum. Wij bieden je zelfs de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Meest gestelde vragen over een Schengenreisverzekering

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in Rusland?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en je gast uit Rusland is de verzekerde.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar Rusland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan gebruiken voor de visumaanvraag?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je gast uit Rusland.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Ja, voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Mijn Russische vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Deze reisverzekering is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vragen?

Heb je andere vragen over een reisverzekering voor een Schengenvisum of wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *