De databank voor de controle van reizigers die naar Europa willen, moet ervoor gaan zorgen dat terroristen en criminelen vaker en sneller worden geïdentificeerd. De Europese Commissie presenteerde onlangs een voorstel om het zogeheten Schengen Informatie Systeem (SIS) technisch en operationeel te verbeteren.
De aanpassingen moeten er voor zorgen dat lidstaten en EU-agentschappen beter samenwerken en er meer informatie over risicovolle personen delen.
Het huidige systeem bevat 70 miljoen dossiers en werd in 2015 zeker 2,9 miljard keer geraadpleegd, een miljard meer dan het jaar ervoor.
EU-commissaris Julian King (Veiligheid) is ervan overtuigd dat kwaadwillenden er door de voorgestelde verbeteringen sneller worden uitgepikt. Uit een evaluatie blijkt volgens hem dat het SIS een succes is maar verbeteringen zijn wenselijk.
In het nieuwe voorstel wordt duidelijker afgesproken wie het systeem mag raadplegen en ook de gegevensbescherming wordt aangescherpt. Er komt een nieuwe categorie voor ‘onbekende gezochte personen’.
Verder komt er een alarmeringssysteem voor reizende kinderen die dreigen te worden ontvoerd. Dat geldt ook als er gestolen of valse reisdocumenten worden gebruikt.
Lidstaten worden verder verplicht de namen in te voeren van personen die de Schengenzone niet in mogen.
Bron: Frontex en Europa-nu.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.