vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Schengenlanden willen zelf grenzen kunnen sluiten

Schengenlanden willen zelf grenzen kunnen sluiten

De landen van de EU willen zelf blijven beslissen of ze hun grenzen tijdelijk sluiten bij grote vluchtelingenstromen. Daarover is vorige week een besluit genomen.

Een aantal EU ministers vreest een mogelijke chaos in Griekenland, na de verkiezingen van volgende week zondag. Landen die buitengrenzen hebben met Griekenland willen dan de grenzen kunnen sluiten, zo melden Brusselse bronnen na een vergadering van EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, in Luxemburg.

De ministers verwierpen een voorstel van de Europese Commissie over de vrij-reizenzone Schengen. De Commissie wil dat landen niet meer zelf kunnen beslissen of ze in noodgevallen tijdelijk grenscontroles invoeren.

Verdrag van Schengen

De huidige grenscontroles zijn geregeld in het Verdrag van Schengen. Dat tot stand kwam in 1986, tussen Duitsland, Frankrijk en de drie Beneluxlanden. Negen jaar later, in 1995, trad het in werking. De Europese landen België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland, maken deel uit van het Schengengebied.

De Schengen-landen stelden een gemeenschappelijke buitengrens in, die gecontroleerd moet worden door de lidstaten gelegen aan die grens. Tevens werden de binnengrenzen afgeschaft. Tussen de Schengenlanden mag er vrij gereisd worden. Echter een lidstaat kan, als de openbare orde in gevaar is, zelf beslissen om grenscontroles uit te voeren, zij het tijdelijk.

Grieken

De beslissing van de EU minister komt voort uit de concrete vaststelling dat een aantal lidstaten de buitengrenzen onvoldoende beschermen, met een overvloed aan illegale immigranten als gevolg. De ministers vrezen bovendien een massale emigratie van Grieken, richting andere Europese landen, mochten de Griekse verkiezingen van volgende week ertoe leiden dat Griekenland uit de Eurozone stapt.

Meer informatie over een Schengenreisverzekering? Klik hier: Visum reisverzekering

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739