Verzekeringen voor wonen in het buitenland vind je hier. Ga jij emigreren, ben je expat, ga je voor kortere of langere tijd naar het buitenland? Wij hebben een uitstekende selectie verzekeringen voor wonen in het buitenland.
Ga je voorgoed of tijdelijk naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te emigreren, te werken, studeren, een wereldreis te maken of van je pensioen te genieten? Wij hebben daar uitstekende buitenlandverzekeringen voor, zoals een internationale ziektekostenverzekering, doorlopende reisverzekering, kortlopende reisverzekering en schadeverzekeringen speciaal afgestemd op onder andere: emigranten, expats, digital nomads en pensionado’s.
Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?
Wat je moet regelen als je gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering en andere verzekeringen, diploma’s, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet je voor jouw vertrek rechtsgeldig laten maken.
Informatie bij buitenlandse vertegenwoordiging
Als je wilt emigreren kan je informatie aanvragen bij de buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland. Daar weten ze wat je moet regelen. Als je bijvoorbeeld naar Thailand wilt emigreren, neem je contact op met de ambassade van Thailand in Nederland. Wil je gaan wonen in een ander land van de Europese Unie? Op Uw Europa vindt je informatie over jouw rechten, plichten en mogelijkheden.
Meld je emigratie bij de gemeente
Vertrek je voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet je dit melden bij jouw gemeente. Dit doe je vanaf 5 dagen voor jouw vertrek (en niet eerder). Je geeft door:
- naar welk land je vertrekt;
- (bij voorkeur) het adres waar je daar bereikbaar bent.
Instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank en je pensioenfonds(en) krijgen automatisch bericht van jouw emigratie.
Vraag DigiD aan voordat je vertrekt
Met jouw persoonlijke DigiD kan jij je identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Ook kan je met DigiD online zaken regelen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. Online DigiD aanvragen is alleen mogelijk als je staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Wanneer je niet langer bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, kan je alleen een DigiD aanvragen via de balie. Je kan daarom het beste jouw DigiD aanvragen voordat jij je uitschrijft bij jouw gemeente.
Belastingen, zorgverzekering en pensioen
Informatie over belastingzaken krijg je via de BelastingTelefoon en op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de zorgverzekering bij verblijf in het buitenland vindt je op de website van het CAK. Bij jouw pensioenfonds kan je navragen wat je moet regelen voor je pensioen.
Legalisatie documenten
Wanneer je emigreert, kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is.
Diplomabeschrijving geeft uitleg over opleiding
Als je naar het buitenland vertrekt, kan je een diplomabeschrijving van Nuffic meenemen. Je kan daarmee uitleg geven over jouw Nederlandse opleiding en bijbehorend diploma. Bijvoorbeeld aan je toekomstige werkgever, aan overheidsinstanties of aan een onderwijsinstituut. Soms moet je een erkenningsprocedure van de bevoegde instantie van jouw beroepskwalificatie(s) doorlopen.
Regel tijdig je verzekeringen bij emigratie!
Als je emigreert of lange tijd in het buitenland gaat wonen, dan wil je natuurlijk net zo goed verzekerd zijn als je in Nederland gewend bent. Dat kan met de Wonen in het Buitenland-verzekering. Het maakt niet uit of je nu naar het buitenland gaat om er te wonen, werken of van je pensioen te genieten.
De Wonen in het Buitenland-verzekering is een flexibele en complete verzekering voor wie over de grens gaat wonen. De voordelen:
- je kan je naar keuze verzekeren voor ziektekosten, tandarts, SOS, reizen, annulering, inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en ongevallen.
- Je kan voor de ziektekostenverzekering kiezen uit drie dekkingen, waaronder de zeer uitgebreide DeLuxe dekking.
- Je kan kiezen voor een aanvullende tandartsdekking.
- Je bent wereldwijd verzekerd, ook als je tussentijds in Nederland bent.
- Je kan de verzekering op elk gewenst moment opzeggen.
Wonen in het buitenland en ziektekosten
Ga je emigreren of lange tijd in het buitenland wonen? Dan hangt het van je persoonlijke situatie af of je voor ziektekosten de Nederlandse basisverzekering mag houden. Bijvoorbeeld of je ook gaat werken in het buitenland. Houd er bovendien rekening mee dat voor je gezinsleden andere regels kunnen gelden dan voor jezelf.
Val je niet meer onder de basisverzekering als je in het buitenland gaat wonen? Dan kan jij je met de Wonen in het Buitenland-verzekering toch uitstekend verzekeren voor ziektekosten. De verzekering kan ook een aanvulling zijn als je naar een land gaat waar de medische zorg duur is; je krijgt op de basisverzekering nooit meer vergoed dan je in Nederland zou krijgen.
Met een gerust hart wonen in het buitenland
Je denkt er liever niet aan, maar ook als je in het buitenland gaat wonen kan je met tegenslag te maken krijgen. Bijvoorbeeld als jouw inboedel wordt gestolen of als je in een juridisch conflict verzeild raakt. En wat als een naast familielid ernstig ziek wordt en je plotseling terug naar Nederland moet? De kosten lopen dan al snel op.
Met de Wonen in het Buitenland-verzekering bepaal je zelf of jij je voor dit soort situaties wilt verzekeren. Je kan verzekeringen afsluiten voor reizen, annulering, inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en ongevallen. Zo kan je met een gerust hart gaan wonen in het buitenland.
Verzekeringen voor Nederlanders die kort of lang naar het buitenland gaan (ook emigratie):
- Tijdelijk in het Buitenland-verzekering – voor Nederlanders die naar het buitenland gaan om te reizen, werken of wonen. Deze verzekering kan voor maximaal 2 jaar worden afgesloten (in totaal 8 verzekeringen die afzonderlijk af te sluiten zijn), lees hier meer informatie.
- Wonen in het Buitenland-verzekering – voor Nederlanders die voor langere tijd naar het buitenland gaan. De verzekering kan voor onbepaalde tijd worden afgesloten (in totaal 8 verzekeringen die los te sluiten zijn), lees meer informatie.
- Studeren in het Buitenland-verzekering – voor jongeren onder de 30 jaar die gaan studeren, stage lopen of als au pair gaan werken in het buitenland (maximale looptijd van 5 jaar), lees hier meer informatie.
- Achtergebleven Woonhuis-verzekering – Laat jij je woning in Nederland achter omdat je voor langere tijd in het buitenland verblijft? Dan hebben wij de juiste verzekering voor jou: de Achtergebleven Woonhuis-verzekering, lees hier meer informatie.
Vragen?
Heb je een vraag over verzekeringen voor wonen in het buitenland? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.