Na elk zomerhoogseizoen maakt reisverzekeraar de Europeesche een overzicht van de meest geclaimde bagage items op een reisverzekering. Dit jaar voert de bril net als veel voorgaande jaren de lijst aan.
Daarnaast is een opvallende stijging in het aantal claims waargenomen van fietsen en zoekgeraakte bagage.
Reisverzekering zomerschade top 10
- Bril 24%
- Smartphone/mobiele telefoon 18%
- Camera 13%
- Koffer/reistas/rugzak 12%
- Kleding 9%
- Tablet 7%
- Sieraden 7%
- Fietsen 6%
- Portemonnee 4%
- Reisdocumenten/rijbewijs 4%
Opvallend meer bagage zoekgeraakt
De koffer en tas staan traditiegetrouw hoog in de top 10. Deze zomer kreeg de Europeesche echter ook een opvallend groot aantal claims binnen van zoekgeraakte koffers. De belangrijkste oorzaken voor zoekgeraakte bagage zijn beschadigde bagagelabels, verkeerde bestemmingscodes of verkeerde verwerking, waardoor bagage in een ander vliegtuig terechtkomt. Ook waren er deze zomer een flink aantal stakingen in de luchtvaart. Dit kan ook tot meer zoekgeraakte bagage hebben geleid.
Als je koffer kwijt is, moet je bij de luchtvaartmaatschappij altijd vragen om een P.I.R. (Property Irregularity Report). De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor je bagage en aansprakelijk bij vermissing en vertraging.
Brillen op sterkte het meest geclaimd
Anders dan men denkt, is het niet de zonnebril, maar de bril op sterkte die het meest kwijtraakt of beschadigt tijdens de vakantie. De Europeesche adviseert brildragers dan ook altijd een reservebril mee te nemen op vakantie. Dan hoef je geen uren in een buitenlandse opticien door te brengen, maar kun je snel weer genieten van je vakantie en ook veilig weer naar huis.
Meer fietsen geclaimd
De Europeesche zag dit jaar ook een toename van het aantal geclaimde fietsen. Vooral op autovakanties in eigen land of in Europa gaat de fiets vaak mee.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.