Nu de zomervakantie is aangebroken, is het voor mensen die met één of meerdere huisdieren op vakantie gaan, goed om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo gelden er allerlei regels voor het reizen met honden en katten in het vliegtuig. En voor diegene die de hond of kat in de auto mee op reis neemt, is het handig te weten hoe je dat het beste kan doen. Immers, een huisdier voor lange tijd in de auto meenemen kan bij het dier stress of wagenziekte veroorzaken.
De vakantietrend is het rondreizen per camper of het huren van een huis met familie. Steeds vaker neemt men dan ook een huisdier mee op reis, dit blijkt uit onderzoek van Casamundo . In juli vorig jaar nam 30% van alle reizigers de trouwe viervoeter mee op vakantie.
Laat je hond niet achter in de auto
Reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance geeft een aantal tips voor een onbezorgde reis met je hond. Wie een hond meeneemt op vakantie kan hem het beste vooraf al aan de auto en mand of bench laten wennen. Geef een hond onderweg voldoende gelegenheid om even te wandelen en te plassen. Neem voldoende water mee en een bak zodat de hond bij iedere stop ook even kan drinken. En laat de hond nooit alleen in de auto achter. Zelfs een verblijf van 20 minuten in de schaduw en met een open raam kan fataal zijn.
Hond met het vliegtuig
Wie met zijn huisdier gaat vliegen moet weten dat vliegtuigmaatschappijen strikte regels hanteren. Zo zijn reisdocumenten van het huisdier verplicht. Het gaat dan vooral om ten minste twee documenten: een gezondheidsverklaring die is ondertekend door een bevoegd dierenarts en een geldige verklaring dat het huisdier is ingeënt tegen hondsdolheid. Die moet zijn ondertekend door een lokale inspecteur van de veterinaire dienst of een andere ambtenaar.
Hond in de cabine
Vliegtuigmaatschappijen hanteren elk hun eigen regels voor het reizen met een huisdier. Het reizen zelf kan op drie manieren: in de cabine, in het bagageruim of op een aparte vlucht, waar de eigenaar niet bij aanwezig is. Hoewel veel vliegtuigmaatschappijen het reizen van een huisdier in de cabine niet toestaan, zijn er toch enkele die dat wel toelaten. Dat hangt dan onder meer af van de grootte van het huisdier. Bovendien moet het huisdier in een bench.
Voor wie gaat vliegen met een huisdier is het verstandig vroegtijdig contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om op het vliegveld niet voor verrassingen te komen staan. De meeste huisdieren gaan in een bench in het vrachtruim. Het vrachtruim wordt verwarmd en onder normale druk gehouden. Het inchecken met een huisdier kost altijd meer tijd. Het is daarom verstandig ruim op tijd op de luchthaven aanwezig te zijn.
Meenemen op reis:
- Dierenpaspoort en/of inentingsboekje.
- Rabiësverklaring voor de hond.
- Gezondheidsverklaring van de dierenarts.
- Telefoonnummer van eigen dierenarts.
- Eventuele medicijnen.
- Eigen eet- en drinkbakken.
- Eigen voer (ook voor onderweg) en water.
- Halsband met adreskokertje met het vakantieadres en een telefoonnummer.
- Eventueel muilkorf.
- EHBO-doos voor uw huisdier.
- Een foto van je huisdier voor als je hem kwijtraakt.
Praktische tips:
- Regel zaken als inentingen en reisdocumenten altijd ruim van tevoren.
- Houd er rekening mee dat sommige landen strikte quarantainebepalingen hanteren voor elk dier dat het land binnenkomt.
- Bevestig een label met de naam van het dier en voederinstructies aan de zijkant van de bench.
- Laat uw huisdier al voor de vlucht wennen aan de bench. Vijf dagen is meestal genoeg voor een dier om met de bench vertrouwd te raken.
- Dieren kunnen last hebben van luchtziekte. Geef uw huisdier daarom geen voedsel binnen 12 uur voor vertrek.
- Verdoof uw huisdier niet voor de reis. Want door de verdoving went het dier minder snel aan zijn nieuwe omgeving en het koelt mogelijk af tijdens de vlucht.
Reisverzekering voor je hond
De kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance is een uitstekende reisverzekering voor het hele gezin inclusief jouw hond of andere huisdieren. Je kiest zelf hoe je verzekerd wilt zijn. Het is zelfs mogelijk om de kortlopende reisverzekering aan te vullen met een annuleringsverzekering voor het gezin en jouw hond.
- De kosten voor het repatriëren van je hond worden door Allianz Global Assistance vergoed indien deze het gevolg zijn van een verzekerde gebeurtenis.
- De medische kosten voor je huisdier zijn meeverzekerd in de rubriek medische kosten van jouw eigen reisverzekering. Per reis geldt er een maximum aan medische kosten per hond van € 125,-. Per polis kan er maximaal € 250,- voor alle huisdieren samen worden uitgekeerd.
Meer informatie en afsluiten: Kortlopende reis- en annuleringsverzekering »
Annuleringsverzekering voor je hond
Wanneer je een annuleringsverzekering hebt afgesloten bij Allianz Global Assistance, dan kun je hier in bepaalde situaties gebruik van maken. Bijvoorbeeld als jouw hond binnen zeven dagen voor vertrek iets overkomt. In de volgende situaties kun je een beroep doen op deze verzekering:
- Bij overlijden van je hond.
- Bij een levensgevaarlijke ziekte van je hond.
- Bij het oplopen van een levensgevaarlijk letsel van je hond.
Je mag dan je reis annuleren en de annuleringskosten worden vergoed.
Vragen?
Heb je een vraag over de kortlopende reisverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.