vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reis annuleren – hoe moet ik handelen?

Reis annuleren - hoe moet ik handelen?
Reis annuleren – hoe moet ik handelen?

Een reeds geboekte reis annuleren kan niet zo maar. Als je een reis boekt bij een reisorganisatie, dan zit je daar aan vast. Ook bij boeking via internet of per telefoon is een reisovereenkomst definitief. De bedenktijd uit de ‘Wet Koop op Afstand’ is niet van toepassing op de boeking van reizen.

Wil je toch annuleren dan zijn daar annuleringskosten aan verbonden verbonden. Deze worden hoger naarmate de datum van vertrek dichterbij komt. De hoogte van de annuleringskosten hangen af van twee situatie:

 • Je hebt je reis geboekt bij een touroperator die is aangesloten bij de ANVR.
 • Je hebt je reis geboekt bij een touroperator die niet is aangesloten bij de ANVR.

De ANVR voorwaarden zijn voor alle leden gelijk en kennen een getrapte boete bij annuleren. Wie minstens 42 dagen vóóraf annuleert, is alleen de aanbetaling kwijt. Hoe dichterbij de vertrekdatum je annuleert, des te hoger de kosten voor de annulering. Als je op de vertrekdag zelf annuleert, ben je de hele reissom kwijt. De reissom is het bedrag dat de reisorganisator in rekening brengt voor de pakketreis, inclusief bekende onvermijdbare kosten. Als de reiziger annuleert, betaalt hij in ieder geval de volgende kosten:

 • annuleringskosten als percentage van de reissom;
 • de eventueel verschuldigde reserveringskosten.

Reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij de ANVR vermelden meestal in de reisvoorwaarden welke kosten zij bij annulering berekenen.

Wat moet je doen om je reis te annuleren?

Lees eerst de voorwaarden van jouw touroperator. Daar kan je meestal lezen welke kosten bij annulering in rekening worden gebracht.

 • Bekijk of je de reis kunt/wilt overdragen aan iemand anders.
 • Als je de reis wilt overdragen of annuleren, neem dan direct contact op met je reisorganisatie.

Hoe weet ik hoeveel annuleringskosten ik moet betalen?

De reisorganisatie bij wie je geboekt hebt zal je een factuur sturen met annuleringskosten. Indien het bedrag dat je vooruitbetaalt hebt hoger is dan de in rekening gebrachte annuleringskosten ontvang je het verschil terug van de reisorganisator. Wanneer de annuleringskosten hoger zijn dan de reeds betaalde reissom moet je dit verschil alsnog aan de reisorganisatie betalen.

Annuleringskosten claimen op een annuleringsverzekering

Als een geboekte reis niet kan doorgaan of als je vakantiedagen hebt moeten missen, dan kan je deze schade claimen bij je verzekeraar bij wie je een (doorlopende) annuleringsverzekering hebt afgesloten. De reden van annuleren moet wel onder dekking van de afgesloten verzekering vallen. Voor een snelle afhandeling dien je de annulering goed en volledig te omschrijven en alle originele rekeningen, offertes, verklaringen of andere bewijzen mee te sturen met een schadeformulier.

Het bedrag wat door de reisorganisatie in rekening wordt gebracht, is het bedrag wat je bij je verzekeraar indient. Op het moment dat je al meer hebt betaald voor de reis dan het bedrag van de annuleringskosten, dan ontvang je de annuleringskosten van je verzekeraar en het overige deel van de reisorganisatie. In de praktijk zal dit meestal door het reisbureau geregeld worden. De premie die je betaald hebt voor de annuleringsverzekering ontvang je niet terug: de annuleringsverzekering en je dekking is immers ingegaan op het moment dat je de annuleringsverzekering afsloot.

Annuleringskosten voorkomen

Wil je geen annuleringskosten betalen als je niet kunt reizen door onverwachte prive-situaties? Sluit dan een annuleringsverzekering af op het moment dat je een reis boekt. Hieronder staan een aantal voorbeelden van gebeurtenissen die meestal onder de dekking van een kortlopende annuleringsverzekering vallen:

 • Overlijden, ziekte of ongeval van verzekerde.
 • Overlijden, ziekte of ongeval van familieleden in de 1e of 2e graad of huisgenoten van verzekerde.
 • Een medisch noodzakelijke ingreep bij verzekerde, partner of kinderen.
 • Werkloosheid van verzekerde als gevolg van ontslag.
 • Definitieve ontwrichting van het huwelijk van verzekerde.
 • Het niet verkrijgen van een benodigd visum.
 • Het uitvallen van het privévervoermiddel waarmee de buitenlandse reis zou worden gemaakt.
 • Zorgplicht voor een familielid in 1e graad.
 • Verlies of diefstal van voor de reis noodzakelijke reisdocumenten van verzekerde op de dag van vertrek.

Sluit een annuleringsverzekering af

Hier kan je zelf eenvoudig een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten van Allianz Global Assistance.

Wat kost een annuleringsverzekering?

De premie voor een annuleringsverzekering is altijd een vast percentage van de reissom. Deze bedraagt ongeveer 5% van de totale reissom. Hier komt nog wel assurantiebelasting en poliskosten bij. Je kunt er van uitgaan dat voor een reis van ca. € 1.000,- de premie van een annuleringsverzekering ongeveer € 60,- bedraagt. Vanzelfsprekend zijn er premieverschillen per verzekeraar. Je kunt bij ReisverzekeringBlog.nl eenvoudig zelf online de kosten voor je annuleringsverzekering berekenen.

Wat moet ik doen als ik een annuleringsverzekering ben vergeten?

Stel je komt er achter dat je vergeten bent een annuleringsverzekering af te sluiten? Neem dan contact met ons op: 055-5400408 of stuur een e-mail naar info@reisverzekeringblog.nl. In veel gevallen hebben wij een passende oplossing voor je.

Vragen?

Heb je een vraag over een annuleringsverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739