vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nu ook financiële compensatie bij vertraging vliegtuig

compenstaie-bij-vertraging

De rechten van vliegtuigpassagiers zijn niet altijd even duidelijk. Dat komt vooral omdat vliegtuigmaatschappijen niet snel tot een vergoeding willen overgaan en zich meestal beroepen op overmacht.

In oktober hebben wij daarom alle rechten van vliegtuigpassagiers overzichtelijk op een rijtje gezet. Hierin schreven we dat je bij vertraging geen recht hebt op een financiële vergoeding, maar daar is deze week verandering in gekomen.

Voorheen alleen recht op compensatie in de vorm van verzorging
In het verleden was het vrijwel onmogelijk om een financiële vergoeding te krijgen bij vertraging. Alleen als je zelf kon aantonen dat je door de vertraging schade had opgelopen, was er een kleine kans om een financiële compensatie te krijgen. Het enige waar je tot voor kort op kon rekenen was compensatie in de vorm van verzorging zoals maaltijden, drankjes en een hotelovernachting.

Bij vertraging recht op een bedrag tussen de 250 en 600 euro
Op 19 november jongstleden heeft Het Europese Hof de wetgeving aangescherpt. Daardoor is er nu wel sprake van verplichte financiële vergoeding bij vertraging. Als de vlucht meer dan drie uur vertraging heeft heb je als passagier recht op een vergoeding tussen de 250 en 600 euro. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging.

Aanleiding van wetswijziging door aanklacht tegen Condor en Air France
De uitspraak van Het Hof volgt op vragen van rechters uit Duitsland en Oostenrijk. Daar hadden passagiers een schadevergoeding geëist van Condor en Air France. Deze maatschappijen hadden hen respectievelijk 25 en 22 uur na de geplande aankomsttijd op de luchthaven van bestemming gebracht. Het Hof vond dat een vertraging van ruim 22 uur hetzelfde beschouwd kon worden als een annulering. Passagiers waarvan een vlucht vertraagd is lijden een vergelijkbare schade, namelijk tijdverlies. Het zou niet gerechtvaardigd zijn passagiers van vertraagde vluchten anders te behandelen wanneer zij hun eindbestemming drie of meer uur na de oorspronkelijk geplande aankomsttijd bereiken. De bescherming van luchtreizigers is onder invloed van Europese regels de laatste tijd al sterk verbeterd.

Buitengewone omstandigheden zijn uitgezonderd
De regel gaat niet op indien de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden. Denk daarbij aan extreme weersomstandigheden. Als de luchtvaartmaatschappij geen invloed kunnen uitoefenen op de situatie en er alles aan gedaan hebben om de vertraging te voorkomen, dan krijg je geen financiële vergoeding. Een technisch probleem aan het toestel bijvoorbeeld, valt niet onder de bijzondere omstandigheden. Een vliegtuig moet ruim voor de vlucht gecheckt zijn en technisch in orde zijn.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 8 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739