vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies en het Calamiteitenfonds, wat is het verschil?

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt vaak verward met de dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds. Toch zijn er behoorlijke verschillen tussen deze twee adviezen.

Daarom zetten wij de verschillen op een rij.

Voor ongeveer honderd landen in de wereld geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken reisadviezen of reiswaarschuwingen. Het reisadvies van het Ministerie heeft als doel de reiziger voor te bereiden en te waarschuwen voor onveilige situaties in een land. Denk daarbij aan natuurrampen, oorlogen of zware criminaliteit. Het kan zelfs voorkomen dat alle reizen naar een bepaalde bestemming ontraden worden.

Advies niet bindend

De adviezen zijn niet bindend, waardoor je zelf bepaalt of je deze wel of niet opvolgt. De informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet meer dan een aanbeveling aan de reiziger. Het betekent niet dat het ministerie een ‘negatief’ reisadvies geeft. Het ministerie geeft geen ‘positief’ maar ook geen ‘negatief’ advies. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger of de touroperator, om de reis wel of niet door te laten gaan.

Wanneer de situatie in een land onveilig wordt, past het ministerie het reisadvies direct aan. Kijk daarom voor vertrek naar je bestemming altijd op de website van het ministerie.

Dekkingsbeperking Calamiteitenfonds

Er kunnen situaties voorkomen zowel voor als tijdens je reis die er voor zorgen dat je reisprogramma moet worden aangepast. Soms kan het zo gevaarlijk zijn, dat je niet op reis kunt gaan. Denk aan een natuurramp, ernstige onlusten of een oorlogssituatie.

Wanneer je op reis bent gegaan kan het voorkomen dat daardoor het reisprogramma moet worden aangepast. Of dat je naar een ander hotel wordt gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet je eerder terug naar huis. Deze kosten worden gedekt door het Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Als er ergens een calamiteit dreigt, bijvoorbeeld een orkaan die in de richting van een toeristische bestemming gaat, kan een zogenaamde dekkingsbeperking worden ingesteld. De garantie van het Calamiteitenfonds wordt dan ingetrokken. Je kunt dan je reis vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. De reisorganisator betaalt in dat geval je geld terug.

Het Calamiteitenfonds neemt alleen besluiten over reizen in landen die worden aangeboden door reisorganisaties die lid zijn van het Calamiteitenfonds. Het is daarom verstandig een reis te boeken bij een touroperator die is aangesloten bij dit fonds.

Reiswaarschuwing BuZa: geen reden om te annuleren

Veel reizigers denken dat zij hun vakantie kosteloos kunnen annuleren, wanneer zij op vakantie gaan naar een risicogebied. Wanneer er geen dekkingsbeperking wordt afgegeven door het Calamiteitenfonds kan dat niet. Zelfs niet wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken de situatie onveilig acht. Dat klinkt wellicht vreemd. Maar een reis boeken is een overeenkomst tussen een touroperator en een individu. Natuurlijk heeft een touroperator er geen belang bij om toeristen naar onveilige gebieden te laten vertrekken. Maar of de situatie een reden is voor een dekkingsbeperking in te stellen beslissen zij zelfstandig.

Annuleringsverzekering alleen voor persoonlijk omstandigheden

Een annuleringsverzekering die je afsluit bij je reisverzekeraar biedt nooit dekking bij calamiteiten in het land van bestemming. Een dergelijke annuleringsverzekering heeft alleen betrekking op persoonlijke omstandigheden van de reiziger. Wanneer zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet, zoals ziekte of ongeval van de reiziger of zijn familie kan er een beroep worden gedaan op de annuleringsverzekering.

Kijk voor meer informatie op:

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739