vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland

Onderzoek: recreatief duiken, wel of niet gedekt op je reisverzekering? In geval van nood ben je blij dat je een reisverzekering hebt afgesloten. Je kunt dan op adequate hulp van de alarmcentrale rekenen. Maar in sommige gevallen ben je afhankelijk van de Nederlandse ambassade of het consulaat. In dit artikel gaan we in op de rol van de Nederlandse ambassades in het buitenland.

Reisverzekering en de alarmcentrale

Een ambassade kan alleen in bijzondere situaties hulp bieden. Een ambassade zal je in veel gevallen terugverwijzen naar je reisverzekeraar en de alarmcentrale. Ook dien je zelf je verantwoordelijkheid te nemen door goed voorbereid op reis te gaan. Dat betekent voldoende financiële middelen, de juiste reisdocumenten, eventuele inentingen en een reisverzekering.

Ambassade

In het buitenland zijn de ambassades en consulaten de oren, ogen en mond van Nederland. Ze vormen de bilaterale posten. De medewerkers behartigen de Nederlandse belangen in het buitenland en ze hebben oog voor de Nederlanders die er wonen of op reis zijn. Consulaten richten zich op meer specifieke werkzaamheden en zijn ondergeschikt aan de ambassades.

De controle over de ambassades en consulaten wordt vanuit Den Haag door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gecoördineerd. Er bestaan meer dan 150 Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Consul

Nederland is over de hele wereld vertegenwoordigd. De ambassades en consulaten worden bemand door beroepsdiplomaten. Het is te kostbaar om in elk land ter wereld een ambassade te vestigen. In landen waar geen Nederlandse ambassade aanwezig is zorgt de Nederlandse overheid voor een ‘honorair’ consul. Deze vertegenwoordiger is niet in dienst bij Buitenlandse Zaken, alleen zijn of haar onkosten worden vergoed. Nederland heeft wereldwijd circa 360 ‘honoraire’ consulaire posten in het buitenland.

Wat doet de ambassade voor jou

In geval van nood kun je aankloppen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat om bepaalde vormen van hulp te krijgen. De consulaire ambtenaren moeten de belangen van Nederlandse onderdanen in hun regio bevorderen en beschermen. Dit is overigens geen wettelijke verplichting. Je hebt dus niet onvoorwaardelijk ‘recht’ op consulaire bijstand. De overheid bepaalt per situatie of ze bijstand verleent. Consulaire bijstand wordt uitsluitend verleend aan Nederlandse burgers in moeilijkheden die geen andere hulp kunnen krijgen.

Hulp die de ambassade kan bieden

De volgende bijstand kan de Nederlandse ambassade je geven in geval van noodsituaties:

  • Bij verlies of diefstal van een reisdocument een noodpaspoort of een laissez-passer verstrekken.
  • Het adviseren van Nederlanders die in acute geldnood zijn door verlies of diefstal, bijvoorbeeld hoe geld over te maken vanaf een rekening in Nederland.
  • Familieleden of vrienden in Nederland benaderen voor het overmaken van geld of andere middelen.
  • Indien je niemand hebt die je kan helpen met geld of vliegtickets, dan kan de ambassade onder bepaalde voorwaarden je het geld lenen zodat je terug naar huis kunt.
  • Als je op zoek bent naar een jurist, tolk of arts, kan de ambassade jr helpen.
  • De familie op de hoogte brengen en begeleiden bij noodgevallen zoals: ziekenhuisopname, overlijden of ongevallen.
  • Bij arrestatie, contact opnemen en je familie inlichten.
  • Bij vermissing houdt de ambassade contact met de lokale overheid.

Werkzaamheden die de ambassade niet kan uitvoeren:

  • Een voorkeursbehandeling regelen in het ziekenhuis.
  • Rekeningen voor je betalen.
  • Helpen bij het verkrijgen van werk, werkvergunning of onderdak in het buitenland.
  • Terugkeer naar Nederland betalen.
  • Proberen je uit de gevangenis te krijgen, inclusief het betalen van een advocaat of borgtocht.
  • Goederen opslaan in de ambassade.
  • Sluit altijd een reisverzekering af

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert op haar website Wijs op Reis, altijd een reisverzekering af te sluiten. “Een reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland is de basis van een zorgeloze vakantie”, is op de website te lezen. Een advies die elke reiziger ter harte zou moeten nemen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739